Direct naar artikelinhoud

Voor het eerst vogelgriep van mens tot mens

Chinese onderzoekers hebben een "waarschijnlijke" eerste besmetting van mens tot mens met het vogelgriepvirus H7N9 vastgesteld. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Viroloog Marc Van Ranst ziet geen reden tot ongerustheid.

Sinds de identificatie van het virus vorige winter zijn 132 gevallen vastgesteld in China, waarvan er 43 dodelijk bleken. Volgens onderzoekers is het virus in het oosten van het land in maart voor het eerst van mens op mens overgegaan. Het betreft een 60-jarige man en zijn dochter. De man, die regelmatig een pluimveemarkt bezocht, raakte toen besmet. Zes dagen na hun laatste contact werd ook zijn dochter ziek. Zij was nooit met levend pluimvee in aanraking gekomen. Zowel de vrouw als de man zijn inmiddels overleden.

Experts stellen dat dit nog niet betekent dat het virus zichzelf heeft aangepast om van mens tot mens te worden overgebracht. Maar het is wel een waarschuwing.

Volgens viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) was het voorval al langer bekend. Hij benadrukt dat het om een geïsoleerd geval gaat. "De dochter heeft het virus niet doorgegeven. Er is dus geen enkele reden om hiervan wakker te liggen."