Direct naar artikelinhoud

Beveiligingsgroep G4S blaast overname ISS af

De overname van het Deense schoonmaakbedrijf ISS door de Britse beveiligingsfirma G4S is afgeblazen. ISS zegt dat het nu opnieuw gaat voor een beursintroductie, zodra het klimaat op de financiële markten dat mogelijk maakt.

G4S ziet af van de overname van ISS voor 5,94 miljard euro omdat enkele van zijn aandeelhouders er tegen zijn. De helft van de overnameprijs zou in aandelen worden betaald, de andere helft in cash. Voor dat cashgedeelte moest G4S zijn kapitaal met 2,15 miljard euro verhogen.

De directie van G4S moest voor deze operatie op de steun kunnen rekenen van 75 procent van de aandeelhouders. Enkele van hen zagen dat met de huidige koersen en het beursklimaat niet zitten. Het fonds Parvus Asset Management heeft zijn bezwaren de voorbije dagen uitgebreid geventileerd in de Britse pers. De overname zou "de gezondheid van G4S bedreigen" en "geen enkele zin hebben", stelde het fonds.

ISS was eerder al van plan om naar de beurs te gaan. In maart van dit jaar werd op het laatste ogenblik afgezien van een beursgang die 1,8 miljard euro had moeten opleveren. Door de onrust en volatiliteit op de financiële markten na de aardbeving en de tsunami van 11 maart in Japan ging de beursgang niet door.

Als beide bedrijven waren samengegaan, was de grootste dienstverleningsgroep in Europa ontstaan, met een omzet van 18,2 miljard euro en een tewerkstelling van zowat 1 miljoen mensen in 130 landen.