Direct naar artikelinhoud

'Te veel morrelen aan de indexkorf, daar huiver ik van'

De analyse die Philippe Defeyt maakt stelt hoofdeconoom van ING België Peter Vanden Houte niet in vraag. "Zijn analyse kan ik enkel bevestigen, maar om daar beleidsconclusies aan te verbinden is iets moeilijker."

De lagere inkomens worden harder geraakt door de stijgende levensduurte, blijkt uit de analyse.

Vanden Houte: "Dat is zo. En de reden is omdat zij gemiddeld een groter deel van hun uitgaven spenderen aan die basisproducten die de voorbije jaren fors zijn gestegen. Energie en voeding zijn twee belangrijke componenten in het huishoudbudget, en net daar zien we een fikse toename in prijs."

Een reden om dat indexmechanisme in vraag te stellen?

"Daar pleit ik voor voorzichtigheid. De index is niks anders dan een weerspiegeling van wat we met zijn allen consumeren. En iedereen weet dat het consumptiepatroon van bijvoorbeeld een bejaard persoon of een jongere, anders is dan een gemiddeld gezin. En dat is het probleem met gemiddelden, dat zij niet het individuele patroon volgen, met grote verschillen tot gevolg. De stijgende olieprijzen worden in de index getemperd door een mindere stijging van andere producten in de berekening. Maar die lagere stijging is niet voldoende om het verschil te compenseren in koopkrachtverlies voor die lagere inkomens."

Er wordt gepleit om energie uit de indexkorf te halen. Een goed plan?

"Te veel morrelen aan de indexkorf, daar huiver ik van. Want je weet niet waar je uitkomt. De prijzen van olie stijgen, maar je weet niet waar die prijs volgend jaar staat. En dan kun je wel eens heel perverse effecten hebben. En bereik je misschien het omgekeerde van wat de doelstelling was. Hetzelfde met de voedselprijzen. Stel nu dat de prijzenoorlog in de supermarkten doorgevoerd wordt, dan kan dat ook zijn effect hebben op de berekening voor de index.

"Ik stel me wel vragen bij de samenstelling van de energieprijs. De distributietarieven zijn fors gestegen, en dat is eigenlijk een verdoken gemeentebelasting. Waarom niet de gemeentebelastingen effectief verhogen en niet aan de distributietarieven raken? Dan krijg je netto hetzelfde effect, maar weeg je niet op de index."