Direct naar artikelinhoud

Ouders 485 spijbelaars moeten beurs terugstorten

Vermoedelijk 485 gezinnen zullen de schooltoelage moeten terugstorten die ze ontvangen hebben voor hun kind in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Kathleen Helsen (CD&V) heeft opgevraagd.

Leerlingen die meer dan dertig halve dagen afwezig zijn zonder dat daar een ziektebriefje of een andere geldige regen tegenover staat, kunnen gevraagd worden om het gekregen bedrag terug te betalen. Daar gaat een hele tijd overheen, want de administratie onderzoekt elk dossier afzonderlijk. De 485 leerlingen die nu de rekening thuisgestuurd zullen krijgen, hebben twee jaar geleden te veel gespijbeld. Hun aantal gaat trouwens in stijgende lijn. Bij een vorige inning ging het nog om 351 terugbetalingen.

Sluitende aanpak

Dat wijst er volgens Helsen op dat het dringend tijd is om werk te maken van een sluitende aanpak van de spijbelproblematiek. Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) kwam vorige week met een actieplan. Maar Helsen, die in een vorig leven in een CLB werkte, ziet liever nog meer nadruk op het voorkomen van problemen. "Ik geloof vooral in een preventieve en begeleidende aanpak van de problematiek. Ik roep de minister dan ook op vooral daarop in te zetten", zegt ze. "Het is de enige manier om aansluiting te vinden met spijbelaars."

Het gaat enkel om leerlingen in het secundair, die gemiddeld zowat 250 euro zullen moesten ophoesten. Op hoeveel kinderen uit het lager en kleuteronderwijs hun schooltoelage verliezen vanwege onvoldoende aanwezigheid, is nog geen zicht.