Direct naar artikelinhoud

Dagelijks zeven messen gevonden in justitiepaleis

De resultaten van een jaar veiligheidscontroles aan het Antwerpse 'Vlinderpaleis' zijn best indrukwekkend te noemen. Het veiligheidspersoneel neemt gemiddeld zeven messen per dag in beslag.

Rechtbankvoorzitter Bart Willocx nam een jaar geleden zelf het initiatief om de bezoekers van het gerechtsgebouw te controleren. Hij was ongerust over wie het gebouw binnen en buiten kon wandelen, en vooral met wat. De permanente controle aan de ingang van het gerechtsgebouw wordt uitgevoerd door 47 medewerkers van de lokale politie Antwerpen en 29 medewerkers van het Veiligheidskorps van FOD Justitie. Elke bezoeker van het Vlinderpaleis, het Antwerpse gerechtsgebouw, moet via een scanstraat passeren. Vergelijkbaar met hoe de controle op een luchthaven verloopt.

In 2015 werden in totaal 260.968 bezoekers gecontroleerd. In totaal werden 1.905 messen en wapens onderschept. Dat komt gemiddeld neer op liefst zeven per dag. Niet alleen probeerden bezoekers messen binnen te smokkelen, maar ook scharen (1.006), schroevendraaiers (467), puntige voorwerpen (337), nagelknippers (287), kurkentrekkers (223), musketonhaken (281), vorken (240), pincetten (213), vijlen (195), glazen flessen (113) en blikjes (88). Een paar opvallende vondsten: een koevoet bij iemand die een enkelband droeg, een bijl in een rugzak, petanqueballen en een dartsbord met pijltjes.

Het gaat niet enkel om echte wapens, maar ook om spullen die als wapen gebruikt zouden kunnen worden. De meeste dingen worden afgenomen, maar krijgen de bezoekers terug mee na afloop.