Direct naar artikelinhoud

De Wever: ‘Afspraak met de geschiedenis in 2012’

Het denkspoor om opnieuw federale verkiezingen uit te schrijven als de regeringsvorming op niets uitdraait, wint langzaam maar zeker opnieuw terrein. Of die er ook zullen komen, is echter nog lang niet zeker. Wat wel vaststaat, is dat er in 2012 lokale verkiezingen worden georganiseerd. En dat is iets wat alle politici in hun achterhoofd houden.

Tijdens zijn gesprekken met de bemiddelaars Danny Pieters (N-VA) en André Flahaut (PS) benadrukte N-VA-voorzitter Bart De Wever in september vorig jaar bijvoorbeeld dat hij in 2012 een “afspraak heeft met de geschiedenis”. De inzet van de gemeenteraadsverkiezingen is wat hem betreft duidelijk: “De keel van het Vlaams Belang-monster in Antwerpen oversnijden”.

De Wever merkte dan ook op dat hij erover zal waken dat een eventueel federaal akkoord het monster geen zuurstof geeft. Tegelijk signaleerde de N-VA-voorzitter dat zijn partij heel wat ontgoochelde kiezers van Open Vld en CD&V heeft aangetrokken. “CD&V beschikt over een enorm lokaal stemmenreservoir. Ze hebben veel beloofd en weinig verkregen. Vlaanderen kan niet langer tevreden zijn met mensen die zeggen dat ze hun best hebben gedaan.”

De peilingen tonen trouwens aan dat de situatie er niet zo slecht uitziet, klonk het. Bij wijze van boutade liet hij vallen dat als de zaken op deze manier voortgaan, PS en N-VA met hun tweeën goed zouden zijn voor een tweederdemeerderheid.