Direct naar artikelinhoud

Drie aanslagen in drie dagen eisen ruim honderd levens in Irak

Bij een bomaanslag in de voor sjiieten heilige stad Kerbala in Irak zijn gisteren minstens 48 mensen om het leven gekomen. Het merendeel van de slachtoffers zijn sjiitische pelgrims en politie mannen. Het is de derde dag op rij dat Irak geteisterd wordt door dodelijke aanslagen.

In Kerbala hadden zich honderdduizenden mensen verzameld om de veertigste dag na Ashoera, een rouwdag voor de sjiieten te vieren. Ashoera herinnert aan het martelaarschap van de sjiiet Imam Hoessein bin Ali, de kleinzoon van de profeet Mohammed, die in 680 is omgekomen bij een gevecht in Kerbala. Om zijn dood te herdenken trekken duizenden sjiieten te voet naar de heilige stad Kerbala, tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad. Daar zou Hoessein bin Ali begraven liggen.

Twee bommen

Twee autobommen kostten gisteren aan minstens 48 mensen het leven, 150 anderen raakten gewond. De explosies vonden plaats aan de rand van de stad, net buiten de veiligheidsbarrière die de politie had opgesteld om de pelgrims te beschermen. “De twee bommen ontploften op hetzelfde moment op verschillende wegen in de stad”, zei Mohammed al-Moussawi, hoofd van de provinciale raad in Kerbala, aan het Britse persagentschap Reuters.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslag, is nog onduidelijk, maar terroristen van de soennitische terreurgroep Al Qaida in Irak hebben in het verleden al vaker gelijkaardige aanslagen uitgevoerd. Door middel van terreur wil Al Qaida de autoriteit van de regering van eerste minister Nuri al-Maliki ondermijnen.

Gisteren was het de derde dag op rij dat Irak getroffen werd door bloedige aanslagen. Dinsdag kwamen 65 mensen om het leven, onder wie 49 politierekruten die werk kwamen zoeken in Tikrit. De dader blies zichzelf op aan een rij mannen die zich wilden aanmelden voor een job bij de politie.

Meer aanslagen verwacht

Woensdag kwamen dan weer twaalf mensen om bij een zelfmoordaanslag en vielen meer dan honderd gewonden. In de stad Baqua in de Diyalaprovincie, 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad, stopte een ambulance aan de ingang van de gebouwen van de veiligheidspolitie. Een van de daders stapte uit en opende het vuur op de bewakers, de andere dader reed met de ambulance in op het gebouw en liet een bom afgaan.

Verwacht wordt dat er de komende dagen nog meer aanslagen volgen. Ongeveer 120.000 politiemannen en veiligheidstroepen zijn gemobiliseerd om de honderdduizenden pelgrims die naar Kerbala trekken, te beschermen. Elke maand sterven in Irak nog tientallen burgers door aanslagen en gewapende aanvallen.