Direct naar artikelinhoud

Boonen rijdt voorop in cross voor goed doel

Boonen bereidt zich intus- sen voor op het wielerseizoen na de zware tendinitis in de knie. ‘Ik heb geen pijn meer. Maar ik zal het wel mijn hele leven blijven voelen.’

Een persconferentie van Tom Boonen in burger brengt doorgaans geen blijde boodschap. Maar het kan dus wel: gisteren stelde de wereldkampioen wielrennen van 2005 zijn liefdadigheidsproject Boonen&Friends Cyclocross voor. Boonen zegt zijn ‘hart te hebben verloren’ aan het project van het UZ Pellenberg, gericht op kinderen met neuromotorische problemen. “Sinds mijn eerste bezoek aan Move 2 Improve heb ik voortdurend geprobeerd om het project onder de aandacht te brengen”, aldus Boonen. “Deze cross is een snelle en leuke manier om wat geld voor hen te genereren.”

De eerste editie in 2009, toen nog onder de naam ‘Van de weg naar ’t veld’, bracht 40.380 euro op, volgens bezieler Guy Molenaers de hoofdbrok van het werkingsbudget van de vzw.

Zeker geen imagocampagne

Vorig jaar, na het bewogen 2009, is het liefdadigheidsproject van Boonen wel eens een imagocampagne genoemd, maar daar kan volgens professor Molenaers geen sprake van zijn. “Tom gaat fantastisch om met de kinderen. Hij maakt tijd voor hen, ook als de camera's niet draaien. Dit initiatief brengt kinderen met een laag zelfbeeld onder de aandacht. Het geeft hen een stuk eigenwaarde terug.” Boonen wimpelt de complimenten af: “Wij zien een uurtje af voor mensen die levenslang afzien.”

De veldrit voor het goede doel wordt Boonen eerste publieke optreden van het nieuwe seizoen. Door tendinitis in de linkerknie miste de QuickStep-kopman dit jaar Tour en najaar. En de revalidatie verliep moeilijker dan voorzien: “Mijn comeback heeft kracht gekost. Twee maanden van de fiets veeg je niet zomaar weg. Op het eind van het seizoen kwam ik weer in competitie uit, maar vanzelfsprekend was het niet. Het was niet zomaar wat ‘koerskes’ rijden.”

Wringen

Omwille van het moeilijke voorgaande seizoen is Boonen deze winter snel weer gaan trainen. “Ik heb me weinig rust ge- gund, enkel twee weken vakantie in Kenia. Ik heb hard getraind om de omvang van mijn benen weer gelijk te krijgen. Dat mocht ik niet laten verwateren door te lang stil te liggen. Ik train nu al elke dag in Monaco. Weliswaar heel divers, zelfs boksen heb ik al gedaan. Goed voor de conditie: je doet de bewegingen die je normaal in de fitness doet, maar dan in de praktijk, zonder veel na te denken. En een boksbal slaat niet terug. (lacht).”

De blessure is verleden tijd, maar pijnvrij zal het kniegewricht nooit helemaal worden. Boonen: “Ik ben nu al tien dagen weer aan het fietsen. En af en toe voel ik het nog. Ik zal het meedragen tot het einde van het seizoen, of zelfs voor de rest van mijn leven.” De hinder wordt kennelijk bepaald door de temperatuur. “Bij littekenweefsel speelt dat echt een rol”, zegt Boonen. “Mijn knie doet weer pijn sinds ik in het koudere België ben. Al is pijn eigenlijk niet het juiste woord. Ik voel het gewoon nog wat wringen. Zoals ik ook mijn schouder nog wel eens voel bij koud weer. Nog eens: last heb ik niet. Afgelopen weekend deed ik een heel zware ‘leg press’ in de fitness, met een training nadien. Ik voelde na afloop helemaal niks. Integendeel: fietsen doet zelfs deugd.”

Vandaag is er de Kristallen Fiets, maar de onderscheiding voor de beste Belgische renner gaat normaliter naar Philippe Gilbert, niet naar Tom Boonen. De man uit Balen kan ermee leven: “Philippe heeft enorm goed gereden. Wie Amstel en Lombardije wint, is sowieso een grote.”