Direct naar artikelinhoud

Israël en Hamas leggen per direct wapens neer

Onderhandelaars van Israël en het Palestijnse Hamas zijn in Caïro een nieuw, langdurig bestand voor de Gazastrook overeengekomen. Het bestand kwam er nadat Israël eerder torenflats had beschoten in Gaza-Stad, een nieuwe tactiek.

Het bestand moet een einde maken aan zeven weken van gevechten in het overbevolkte gebied, waar de economie totaal is ingestort. Volgens Egypte is Israël akkoord gegaan met een gedeeltelijke opheffing van de blokkade die Gaza momenteel afsluit van de buitenwereld. Hulpgoederen en andere zaken die nodig zijn voor de wederopbouw zouden daarmee het gebied weer in kunnen.

De partijen spreken binnen een maand verder over de mogelijkheid van een zeehaven in Gaza en de vrijlating van door Israël gevangengenomen Hamasleden op de bezette Westelijke Jordaanoever. In hoeverre Hamas tegemoet komt aan Israëlische eisen is nog niet bekend. Zowel Israël als Egypte beschouwt Hamas als een bedreiging van de veiligheid. Beide landen willen dan ook garanties dat de beweging geen wapens naar de Gazastrook zal smokkelen.

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee van de hoogste gebouwen van Gaza-Stad bestookt. Voor zover bekend vielen er geen doden. De Israëliërs hadden de bewoners gewaarschuwd, zodat ze konden ze vluchten. Wel raakten enkele tientallen mensen gewond en zijn hele families dakloos geworden.

De politie in Gaza zei dat de vijftien verdiepingen tellende Bashatoren, met tientallen woningen en winkels, met de grond gelijk was gemaakt. Het zogeheten Italiaanse complex, met dertien verdiepingen iets lager maar veel uitgestrekter, werd zwaar beschadigd. In een van de gebouwen bevonden zich volgens de Arabische tv-zender Al Jazeera kantoren die gebruikt werden door leiders van de politieke tak van Hamas. De zender meldde dat bij wijze van waarschuwing drie lichte projectielen op het gebouw werden gedropt, voordat F-16-gevechtsvliegtuigen hun vernietigende vuurkracht inzetten.

In de nacht van zondag op maandag stortte de dertien verdiepingen tellende Zafer 4-toren in. Na het bombardement liet het Israëlische leger weten dat er een commandocentrum van Hamas was gevestigd. Ook bewoners van nabijgelegen gebouwen waren vooraf gewaarschuwd. De 23-jarige blogger Jehad Saftawi woont in een van die gebouwen, op de elfde verdieping. Hij vertelt hoe paniek zich meester maakte van de buurt. "De huisbewaarder kreeg een telefoontje vanuit Israël dat de bewoners onmiddellijk geëvacueerd moesten worden. Veel van hen sliepen, buren maakten elkaar wakker. In het gebouw wonen veertig families. Een deel durft niet terug te komen, al zijn de meeste mensen weggerend zonder dat ze iets van waarde konden meenemen."