Direct naar artikelinhoud

Ierse banken alweer op zoek naar vers kapitaal

De Ierse banken hebben mogelijk nog eens zo’n 50 miljard euro vers kapitaal nodig. Die opmerkelijke uitspraak komt van Alan Dukes, de voorzitter van Anglo Irish Bank en een gewezen minister van Financiën van Ierland. Dat bedrag ligt veel hoger dan de 35 miljard euro waarvan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie uitgaan in hun steunpakket voor het noodlijdende land.

De regering in Dublin heeft al 46 miljard euro gepompt in het Ierse financiële systeem. Ze kan nog eens 35 miljard extra kapitaal voor de banken activeren als onderdeel van het internationale steunpakket voor Ierland. Dat bedrag valt uiteen in een eerste schijf van 10 miljard, en indien nodig kan nog eens een tweede schijf van 25 miljard worden vrijgemaakt.

Patrick Honohan, gouverneur van de Ierse centrale bank, had vorige maand gezegd dat hij “teleurgesteld en verrast” zou zijn als die volledige 35 miljard zou worden opgesoupeerd.

Maar nu zegt Dukes dat er nog eens zo’n 15 miljard extra nodig kan zijn. “Een proper bankwezen heeft iets in de grootteorde van 50 miljard euro nodig”, zei de man tijdens een toespraak. “Een propere herstructurering van de banken impliceert dat niet-recupereerbare verliezen doorgeslikt worden.”

De uitspraak valt ook op omdat Anglo Irish een genationaliseerde bank is en Dukes dus niet op dezelfde lijn blijkt te zitten als de Ierse overheid.

Gisteren raakte ook bekend dat Anglo Irish Bank over 2010 een recordverlies geleden heeft van 17,6 miljard euro, als gevolg van haar berg risicovolle kredieten. In 2009 was er al een verlies van 12,7 miljard.