Direct naar artikelinhoud

‘Besparingen zijn wél lineair’

BRUSSEL l Schauvliege reageerde daarmee op de scherpe kritiek die met name Bart Caron (Groen!) op haar plannen had geleverd.

Caron beweerde dat er weinig lijn te bespeuren was in de aangekondigde besparingsplannen, en dat Schauvlieges maatregelen in strijd waren met haar eigen beleidsnota. Daarin stelt Schauvliege dat ze meer projectsubsidies wil gaan verstrekken en minder meerjarige subsidies. Maar in haar begroting, constateerde Caron, dalen de projectsubsidies juist meer dan de structurele. Maar die kritiek wierp Schauvliege verre van zich. “De suggesties dat ik met dubbele pen of niet altijd even rechtmatig te werk ben gegaan, kloppen niet”, stelde ze meteen bij het beantwoorden van de vragen. Volgens de minister zijn alle besparingen perfect in overeenstemming met de afspraken die de Vlaamse regering heeft gemaakt in haar regeerakkoord.In dat akkoord schreef de regering lineaire besparingen voor op kredieten (2,5 procent voor loon en 5 procent voor werking), subsidies (tussen de 2 en 5 procent) en communicatie- en consultancybudgetten (20 procent). En zulks is ook geschied, aldus Schauvliege. “Rechtlijniger kan het niet.”

Verschillende percentages

Dat verschillende instellingen op verschillende besparingspercentages uitkomen, zoals de afgelopen dagen in verschillende media werd gememoreerd, heeft volgens het kabinet-Schauvliege alles te maken met bovenstaande verdeelsleutel. Een instelling als deSingel, die relatief veel geld krijgt voor werking, wordt zwaarder gekort dan een instelling waarvoor dit niet geldt. Ook de kritiek dat ze zou handelen in strijd met haar eigen beleidsnota wist Schauvliege voor het moment te weerleggen: “Mijn beleidsnota gaat over vijf jaar, deze begroting over één jaar. Op het moment dat we met onze besparingsmaatregelen begonnen, lag een groot deel van de structurele subsidies al vast. Er moest dus wel op projectsubsidies bespaard worden.”Het internationale rock- en popbeleid dan, probeerde Caron. Daarvan wordt de ondersteuning immers drastisch teruggeschroefd van 300.000 naar 145.000 euro. “Een bewijs van ongeloof in deze scene”, vond Caron. Maar volgens Schauvliege was het geld op deze post de voorbije jaren niet opgebruikt, en diende de subsidie heroverwogen te worden.De minister maakte ook een einde aan de onzekerheid over het uitbetalen van de vierde schijf van het Kunstendecreet. Verschillende organisaties trokken hier de afgelopen dagen over aan de bel, omdat ze al tijden op hun geld moesten wachten en in de problemen kwamen met hun lopende kosten. Schauvliege beloofde dat het geld voor het einde van de maand op de rekeningen van de betreffende organisaties zou staan.In één ding moest de minister Caron wel gelijk geven, en dat was dat ze aan verschillende decreten het zinnetje had toegevoegd dat “kredieten voortaan binnen de perken van de begroting worden toegekend”. Een aantal cultuursectoren, zoals het sociaal-cultureel werk, hebben hierop verontrust gereageerd omdat het betekent dat de regering toegezegde financiële subsidies naar believen kan terugdraaien. Ook de Raad van State reageerde kritisch. Volgens Schauvliege was de maatregel technisch noodzakelijk om haar besparingen te kunnen doorvoeren, maar zal er geen misbruik van worden gemaakt.

Daarkom

Een van de instellingen die in de plannen van Schauvliege wel zwaarder wordt gekort dan de rest is het Vlaams-Marokkaans huis Daarkom in Brussel. Het project krijgt jaarlijks 890.000 euro werkingssubsidies, maar omdat de verbouwing van het voormalige variététheater La Gaîté aan het Muntplein al tijden stilligt, worden met een deel van dat geld nu reserves opgebouwd. Dat was niet de bedoeling, vond het kabinet, dat flink het mes zette in de subsidies. Overigens is er ook goed nieuws voor Daarkom. De vergunning voor de verbouwing is nu eindelijk rond.