Direct naar artikelinhoud

Photoshoppers moeten verbod op kosteloos afbeelden Atomium omzeilen

Mechelen l Deze zomer pakt de stad Mechelen uit met Anno Expo, een groots evenement om de vijftigste verjaardag van Expo 58 in Brussel te vieren. Probleem is evenwel dat er een auteursrechtelijk verbod rust op het kosteloos afbeelden van hét symboolgebouw bij uitstek van de Expo, het Atomium. Photoshoppers moeten soelaas brengen.

Door Jane Geurden

Aan de inwoners van Mechelen werd gevraagd foto's en video's van hun Expo 58-ervaring op te sturen. Die zouden dan op de website van Anno Expo geplaatst worden. Op veel van die beelden is het Atomium te zien, en daar wringt het schoentje. Het Atomium is namelijk auteursrechtelijk beschermd. Voor één foto die je zonder toestemming op het web plaatst, tel je 91,54 euro neer.

Bij Anno Expo hebben ze daar echter een oplossing voor gevonden. Via de media wordt een oproep gedaan om honderd photoshoppers op te trommelen. Zij moeten op een grappige manier het Atomium doen verdwijnen. Hetzij simpelweg door het gebouw weg te gommen, hetzij door het te vervangen door een eigen variant, zoals ook in reclames al eens gedaan wordt. Je kunt onder meer een eigen creatie maken via de 'Atomium generator' op de website van Anno Expo. Creatievelingen worden beloond met een ticket voor Anno Expo.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is opgezet met het initiatief. "Wij voeren als het ware een culturele guerrilla", maakt Somers zich sterk. "Dit is een strijd tegen de juridische hindernissen van de artistieke vrijheid. Toch dient dit initiatief niet om de discussie over auteursrechten te openen. Wij willen voornamelijk de artistieke vrijheid stimuleren en ervoor zorgen dat mensen zich niet laten afschrikken door het juridische. Voor heel eventjes sporen wij burgerlijke ongehoorzaamheid aan."

Burgemeester Somers is ook van mening dat auteursrechten op zulke gebouwen achterhaald zijn. "Die auteursrechten dateren uit een periode van voor de technologische evolutie. Dezer dagen is het enorm moeilijk om een product te beschermen en van het internet te houden. Aan de andere kant is het niet meer dan eerlijk dat iemand die een werk maakt, daar ook inkomsten voor ontvangt. Het blijft een delicate kwestie en het is een debat dat nog lang zal worden gevoerd. Maar op dit moment hebben wij de hulp van de media en het volk nodig om de culturele vrijheid op Anno Expo te garanderen."