Direct naar artikelinhoud

Daar komt de zomer, daar is het opvangtekort

Ook deze zomer zal het moeilijk zijn om geschikte kinderopvang te vinden. 'Steeds meer ouders moeten gespreid vakantie nemen', zegt Ann Lobijn, diensthoofd kinderopvang van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. 'Echt bevorderlijk voor het gezin is dat niet.'

De stad Hasselt zal de komende maanden heel wat ouders moeten teleurstellen. "Er melden zich gemiddeld twee keer meer ouders aan dan er plaatsen zijn", zegt verantwoordelijke Christel Van Eygen. "Dat betekent dat je heel wat mensen zonder oplossing terug naar huis moet sturen. Nochtans zorgen we samen met nog twee vzw's voor heel wat opvang. Maar het is niet genoeg."

Hetzelfde verhaal bij Ann Lobijn, diensthoofd kinderopvang van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "In sommige regio's zijn er grote tekorten", zegt ze. "We merken dat steeds meer ouders noodgedwongen gespreid vakantie nemen. Echt bevorderlijk voor de familiesfeer is dat uiteraard niet."

Ook Kind en Gezin geeft toe dat ouders heel wat moeten puzzelen tijdens de zomervakanties. "Ouders moeten vaak heel creatief uit de hoek komen om alles geregeld te krijgen", zegt woordvoerster Leen Du Bois. "We zien zelfs dat sommige gezinnen de krachten bundelen om opvang te regelen."

Het probleem is volgens de VVSG dat de lokale besturen alles zelf moeten organiseren en financieren. Ook de steden Hasselt en Gent vinden dat de Vlaamse overheid financiële middelen moet voorzien voor vakantieopvang.

"Momenteel krijgen we geen subsidies", zegt Jeanine De Buysscher, diensthoofd kinderopvang in Gent. "De steden moeten het allemaal alleen doen. In Gent slagen we daar wonderwel in, maar alleen maar omdat we hier heel veel investeren."

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen keurde onlangs een besluit goed om de vakantieopvang vlotter te laten verlopen. Concreet moet de aanvraagprocedure voor opvang eenvoudiger. Zo kan de organisator nu zelf beslissen hoeveel kinderen hij opvangt en mag hij onder bepaalde voorwaarden niet-gekwalificeerde begeleiders en jongeren vanaf 16 jaar inzetten. Verder wordt alle opvang fiscaal aftrekbaar.

"Dit besluit is een lege doos", zegt Lobijn. "Vanaf nu is het makkelijker om vakantieopvang te organiseren, dat klopt. Maar wat heeft dat voor zin als daar geen middelen tegenover staan? Zonder geld is het onmogelijk om tot een fundamentele oplossing te komen."

Ook in Gent zijn ze niet onder de indruk van het besluit. "Het blijft allemaal zeer vaag", zegt De Buysscher. "Nochtans hebben ze enkele maanden geleden gevraagd onze mening te geven, maar daar hebben ze bitter weinig mee gedaan. Blijkbaar was er geen ruimte meer om te onderhandelen. Zoals het er nu uitziet zal er weinig veranderen, want dit besluit lost niets op."

Het kabinet van Jo Vandeurzen benadrukt dat het recente besluit vooral de organisatie van vakantieopvang makkelijker moet maken, maar sluit niet uit dat er in de toekomst nog subsidies komen.