Direct naar artikelinhoud

Verslaafd aan Thais

Gember, limoen, citroengras, chilipepers, vissaus, palmsuiker... Haal een paar basisingrediënten in huis en je bent vertrokken met de Thaise keuken. Dan heb je alleen nog 'rot chart' nodig. Wablieft? 'Rot chart' betekent smaakbalans in het Thais: de ultieme harmonie van smaken. Het nieuwe Basisboek Thailand helpt je op weg.

Hakka-noedels met varkensvlees en Thaise basilicum

VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten

300 g varkenshaas in dunne reepjes, 2 lange rode chilipepers (pitjes verwijderd en fijngesneden), 4 cm verse gember (geraspt), 800 g verse eiernoedels, 250 ml verse kippenbouillon (zelfgemaakt of uit de supermarkt), 1⁄2 bosje knoflookbieslook in stukjes van 1 cm (bij Aziatische winkels, of gebruik gewone bieslook), 200 g sojascheuten, blaadjes van 3 takjes Thaise basilicum (of gewone basilicum), pittig-zure dressing met rode chilipepers (zie hiernaast), voor erbij, 1⁄2 theelepel gemalen witte peper,

2 eetlepels plantaardige olie, 3 eetlepels lichte sojasaus,

1,5 eetlepel donkere sojasaus

Zo maak je het

Deze noedels zijn snel klaar te maken, heerlijk sappig en de Thaise basilicum geeft er een fantastisch smaakje aan van zoethout en anijs. Je kunt elke gewenste combinatie van vlees en groenten voor dit gerecht gebruiken.

1. Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en roerbak de varkensreepjes en de rode chilipepers 1 minuut. Voeg de gember en de noedels toe en schenk ook beetje bij beetje de helft van de bouillon erbij. Meng goed door elkaar. Leg het deksel op de wok, draai het vuur laag en laat 1 minuut zacht sudderen.

2. Schenk de lichte en donkere sojasaus erbij en roerbak 1 minuut. Schenk er wat extra bouillon bij als de noedels aan de wok plakken.

3. Bestrooi met witte peper, roer de knoflookbieslook en sojascheuten erdoor, proef en pas eventueel de smaakbalans aan. Voeg de Thaise basilicum toe en serveer met de pittig-zure rodechilipeperdressing.

Pittig-zure dressing met rode chilipepers

VOOR 4-6 PERSONEN

Serveer deze heerlijke klassieke dipsaus bij gegrilde garnalen of kip, als dip bij oesters of als saladedressing.

Ingrediënten

1 teen knoflook (fijngesneden), 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden),

2 lange rode chilipepers (pitjes verwijderd en fijngesneden), sap van 2 limoenen,

2 theelepels rijstazijn, 1 theelepel fijne kristalsuiker, 2 eetlepels vissaus

Zo maak je het

1. Breng in een steelpan 75 ml water met de azijn en suiker aan de kook. Laat 1 minuut koken tot de suiker is opgelost en laat afkoelen.

2. Meng de knoflook, gember en chilipeper erdoor en voeg het limoensap en de vissaus toe. Proef en pas als dat nodig is de smaakbalans aan.

3. Deze dressing blijft 2-3 dagen goed in de koelkast.

Knapperige koolsalade met koriander en cashewnoten

VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten

1 middelgrote harde witte kool (buitenste bladeren verwijderd), 2 groene chilipepers (pitjes verwijderd en fijngesneden), zeste en sap van 2 limoenen, 4 cm verse gember (geschild, in luciferreepjes),

4 lente-uitjes (fijngesneden), blaadjes van een bosje korianderblaadjes en van

1⁄2 bosje munt, 1 eetlepel

sesamolie, 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 eetlepel vissaus, 100 g geroosterde cashews

Zo maak je het

De vele tinten groen op het bord maken deze salade een visueel spektakel. Dit spannende gerecht zal je gasten in ieder opzicht tevreden stemmen!

1. Snijd de kool door de stronk in vieren en snijd de stronk er met een scherp mes uit en gooi deze weg. Snijd de kool in dunne reepjes en doe deze in een grote schaal.

2. Maak de dressing door de groene chilipepers, de rasp en het sap van de limoen, de sesamolie, sojasaus en vissaus door elkaar te mengen.

3. Meng de kool met de gember, lente-uitjes en koriander en munt. Voeg twee derde van de cashews toe.

4. Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en schep alles door elkaar. Garneer met de rest van de cashewnoten.

Tip:

Voeg de dressing pas op het laatste moment toe, net voor je gaat eten. De dressing is zuur; dit maakt de kruiden zwart en de cashewnoten zacht.

Gegrilde vis met kurkuma

VOOR 4-6 PERSONEN

Ingrediënten

2 limoenen plus partjes limoen, 4 rode chilipepers (pitjes verwijderd), 2 stengels citroengras (buitenste bladeren verwijderd, fijngesneden), 4 cm verse gember (geschild en geraspt), 4 sjalotten (gesnipperd), 1 hele vis (zoals zeebrasem, zeebaars of rode snapper) van ongeveer 1 kg (of 4-6 kleinere vissen), 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel zout, 200 ml kokosmelk

Zo maak je het

Je kunt elke soort kleine of middelgrote vis kiezen, per persoon. Of bereid een grote vis en verdeel die aan tafel.

1. Snijd de groene en witte schil van de limoenen en snijd het vruchtvlees in blokjes.

2. Maal de chilipepers met wat zout fijn in de vijzel. Voeg het citroengras en de gember toe en maal tot een pasta. Voeg de sjalotten, limoen-blokjes en wat van de kokos-melk toe, zodat je een mooie pasta krijgt.

3. Schenk de pasta in een brede schaal, voeg de rest van de kokosmelk en de kurkuma toe en meng door elkaar.

4. Snijd de vis aan elke zijde 3 keer diagonaal in tot op de graat. Leg de vis in de marinade en keer om zodat de vis ermee bedekt is. Laat 20 minuten in de koelkast marineren; keer af en toe om.

Verhit een grillpan. Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel en leg dit op de grill. Leg de vis er bovenop en gril 5-6 minuten aan elke kant; bedruip steeds met de rest van de marinade tot de vis bruin en gaar is.

6. Serveer met partjes limoen.

Basisboek Thailand, Tom Kime, Becht, 29,99 euro