Direct naar artikelinhoud

Verijdelde aanslag in Frankrijk gelinkt aan België

In Marseille zijn twee terreurverdachten opgepakt die "in de komende dagen een aanslag wilden plegen". Een van hen heeft mogelijk banden met een Belgische cel van jihadisten, zo meldt de Parijse openbaar aanklager. Twintigers 'Clément B'. en 'Mahiedine M.' leerden elkaar in de gevangenis kennen en zijn geradicaliseerde moslims. Clément B. is geradicaliseerd door een Tsjetsjeense prediker die in Verviers actief was.

De politie pakte hen op op verdenking van het voorbereiden van een 'ingrijpende en gewelddadige aanslag' in de aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag. In de flat waar de politie hen arresteerde, zijn een uzi, twee semiautomatische geweren, zakken munitie, geluidsdempers en een jachtmes, twee pistolen, drie kilo springstof, zwavelzuur, pakken voor scheikundigen, een zelfgemaakte granaat en een vlag van Islamitische Staat gevonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl meldt dat de beveiliging voor de verkiezingen en kandidaten is opgevoerd. De noodtoestand is nog van kracht en er worden meer dan 50.000 manschappen ingezet om te waken over de veiligheid.

► Focus 15-17