Direct naar artikelinhoud

N-VA wil 'het systeem veranderen, desnoods met de duivel'

GENT l Het N-VA congresseerde alleen maar over de eenvoudige vraag of de partijleiding een mandaat krijgt om mee te onderhandelen over een staatshervorming. De leden lieten er geen misverstanden over bestaan: geen staatshervorming, geen regeringsdeelname. Nu niet en op 23 maart ook niet.

Door Jeroen Verelst

De N-VA congresseerde achter gesloten deuren in Gent om al te zure oprispingen binnen eigen rangen te houden. De N-VA-leden moesten níét hun fiat geven voor regeringsdeelname. De N-VA doet immers niet mee aan Verhofstadt III. Strikt genomen moest de partij zelfs geen ledencongres organiseren maar voorzitter Bart De Wever wilde van zijn achterban een duidelijk mandaat om mee te stappen in de werkgroep die onder aanvoering van Yves Leterme een staatshervorming voorbereidt. "Geef mij uw vertrouwen", daar kwam het pleidooi van een luid aangemoedigde De Wever op neer.

Een overgrote meerderheid van de leden zette het licht op groen om verder te onderhandelen over een staatshervorming: slechts vijf leden stemden tegen en er waren evenveel onthoudingen. Een haast stalinistische score, al zal De Wever dat niet graag horen. De achterban schaarde zich ook voluit achter de beslissing om geen minister te leveren voor de interim-regering. Er werd ten slotte overeengekomen dat één N-VA-kamerlid, aan te duiden door het lot, zich zal onthouden bij de vertrouwensstemming over Verhofstadt III. Kwestie van het signaal te geven dat de premier het voordeel van de twijfel krijgt, maar tegelijkertijd te benadrukken dat er op 23 maart een definitieve regering en een staatshervorming moet zijn.

In de tussenkomsten gisteravond hadden vooral comebackkid Guy Verhofstadt, die de N-VA de pap in de mond gaf door enkele uren voor het congres een eigen nota over de staatshervorming aan te kondigen, en eeuwige schietschijf Elio Di Rupo de bonen gevreten. Een regering met de PS is allesbehalve de natte droom van de N-VA, maar De Wever liet de moed niet zakken. "We willen vooral het systeem veranderen. Met wie we dat doen, is uiteindelijk bijzaak. Desnoods halen we de duivel erbij als die zorgt voor een tweederdemeerderheid." De echte test volgt binnen drie maanden.

"Als het dan al tot een congres komt", want de achterdocht voor de missie van Leterme is groot. Het zal er nergens meer om spannen dan bij de N-VA. Het regeerakkoord zal bijzonder zorgvuldig gewogen worden op voldoende Vlaamse elementen en ministerposten liggen in de Vlaamse beweging heel erg gevoelig. De Wever was ondanks zijn monsterscore dan ook allesbehalve euforisch. "We stevenen af op keiharde onderhandelingen, met heel negatieve omgevingsfactoren."