Direct naar artikelinhoud

Onderhandelaars willen nog meer snijden in wachtuitkeringen

De regeringsonderhandelaars overwegen om zo'n 30.000 jonge werklozen die alleenstaand of gezinshoofd zijn na drie jaar niet langer recht te geven op een wachtuitkering. Ze zouden zo afhankelijk worden van het OCMW, wat een stevige financiële opdoffer zou betekenen voor de lokale besturen.

Eerder besliste de ontslagnemende regering-Di Rupo al dat werklozen die nog geen volwaardige uitkering krijgen omdat ze op drie jaar onvoldoende arbeidsdagen hebben gepresteerd, niet langer recht zouden hebben op hun inschakelingsuitkering. Hierdoor vallen vanaf begin volgend jaar 30.000 tot 50.000 werklozen zonder uitkering. Gezinshoofden en alleenstaanden jonger dan 33 waren tot nog toe vrijgesteld van die maatregel. Zij ontvangen vandaag een uitkering van respectievelijk 1.105 en 817 euro per maand. Omdat zij afhankelijk zijn van die uitkering, dreigden zij immers meteen terug te vallen op het OCMW.

Toch heeft het ABVV nu uit betrouwbare bron vernomen dat de regeringsonderhandelaars overwegen om ook voor deze categorie werklozen de uitkering voortaan na drie jaar te schrappen. De financiële impact van deze maatregel wordt onderzocht.

"Het lijkt er sterk op alsof dit nu een alternatief vormt voor de oorspronkelijke denkpiste bij enkele regeringspartijen om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken", stelt Jef Maes, federaal secretaris van het ABVV. "Deze zogenaamde 'schoolverlaters' hebben vaak wel al flink wat gewerkt, maar komen niet aan de vereiste 300 arbeidsdagen binnen een termijn van achttien maanden om aanspraak te kunnen maken op een echte werkloosheidsuitkering. Het gaat vaak om mensen in precaire sociale omstandigheden in grote steden. De OCMW's daar, die het nu al erg lastig hebben, dreigen dus het gelag te moeten betalen."

Nathalie Debast, stafmedewerker armoede bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, is verrast door het nieuws. "Ik begrijp dat dit voorlopig nog maar een denkoefening is, maar het is geen toonbeeld van een goed activeringsbeleid om mensen zomaar van het ene systeem naar het andere door te sturen.

Perspectief

"Los daarvan kan het uiteraard niet dat de OCMW's hiervoor zouden moeten opdraaien. In dat geval moet er een financiële compensatie komen voor de extra leeflonen die wij zouden moeten uitbetalen. In het huidige systeem betaalt de federale overheid daarvan zowat de helft, de rest valt ten laste van de plaatselijke OCMW's, de lokale besturen dus. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Debast wijst er ook op dat mensen die bij het OCMW komen aankloppen niet zomaar automatisch een leefloon krijgen. "Ook de OCMW's proberen hen al enige tijd te activeren, maar daarvoor moeten ze dan uiteraard centen krijgen van de overheid die verantwoordelijk is voor het regionale tewerkstellingsbeleid. En dat is sinds kort de Vlaamse overheid, juist. En laat die nu ook overal willen besparen. Finaal zal iemand de rekening moeten betalen, en het lijkt me niet onzinnig om net jonge werklozen toch nog enig perspectief te bieden."