Direct naar artikelinhoud

Zeebrugge krijgt nieuw strandfestival: Bomboclat

Liefhebbers van reggae, dancehall en afrobeat krijgen er een festival bij. In juli schiet Bomboclat uit de startblokken op een toplocatie: het strand van Zeebrugge.

Het succes van het elektronicafestival Wecandance deed het stadsbestuur van Zeebrugge dromen van een extra festival. De broers Wannes en Bram Loosveldt zagen daarmee hun kans schoon om hun voorliefde voor reggae te vertalen in een driedaags evenement op hetzelfde strand als Wecandance. "Wannes en ik zijn fervente bezoekers van Reggae Geel", zegt Bram Loosveldt. "Dat wij nu ons eigen reggaefestival uit de grond kunnen stampen, is een jongensdroom die in vervulling gaat."

Al van jongs af zijn de broers Loosveldt geïnteresseerd in muziek, en beiden zijn intussen ook al even actief in de muzieksector. Wannes bouwt al jaren Tomorrowland op en hij maakt ook deel uit van het reggae- en dancehallcollectief Team Damp. Bram was dan weer jarenlang actief bij Jazz Middelheim en Gent Jazz.

Zand tussen de tenen

"We hadden een paar locaties op het oog, maar het was belangrijk dat de camping op wandelafstand lag en er voldoende parking aanwezig was", zegt Bram Loosveldt. "En verder is het natuurlijk gewoon ook een prachtige locatie." In de jaren 90 vond op dezelfde locatie ook het grote zomerfestival Axion Beach Rock plaats.

Bomboclat wil zich profileren als een familiefestival. Kinderen jonger dan twaalf mogen gratis binnen, en er wordt voor hen ook een speelzone voorzien. "We merken dat er nood is aan betaalbare activiteiten voor ouders en hun kinderen", zegt Bram.

Headliners van de eerste editie zijn Stonebwoy, Fally Ipupa, Anthony B, Konshens en Etana, dé vrouwelijke stem van de hedendaagse reggae.

Ook leuk om weten: de naam van het festival is een veelgebruikte uitdrukking in het Jamaicaans. Een exacte vertaling bestaat volgens de broers niet, maar het woord wordt gebruikt om intense emoties van angst, verbazing of blijheid te onderstrepen.

Van 21/4 tot 23/4 op het strand van Zeebrugge. bomboclat.be