Direct naar artikelinhoud

Net in zaak-Karachi sluit zich rond president Sarkozy

Al maanden werpt een militair schandaal uit de jaren 90 zijn schaduw op de Franse president Sarkozy, toen minister van Begroting. De krant Libération schrijft nu dat Sarkozy destijds toestemming gaf de commissielonen uit een deal met Pakistan in Luxemburg te parkeren.

De krant kon het proces-verbaal inkijken van de hoorzitting van een voormalige hoge ambtenaar op het Franse ministerie van Defensie. In zijn getuigenis vertelde de ambtenaar, Gérard-Philippe Menayas, dat Sarkozy zich in 1994 akkoord verklaarde met de oprichting van een bedrijf in Luxemburg. Daar zou het geld terechtkomen dat, na een deal met Pakistan over de bouw van onderzeeërs onder de vorm van commissielonen naar Frankrijk moest terugkeren.

Volgens Libération denken de speurders dat minstens een deel van de som later in de zwarte campagnekas van Edouard Balladur is aanbeland.

Presidentskandidaat Balladur nam halfweg de jaren negentig tevergeefs de handschoen op tegen zijn partijgenoot Jacques Chirac en genoot daarbij de steun van de nog jonge Sarkozy. Sarkozy werd woordvoerder van Balladur en viel daarmee zijn politieke vader Chirac af.

In de documenten die de Luxemburgse politie aan het Franse gerecht overmaakte, is sprake van twee bedrijfjes, respectievelijk Heine en Eurolux. "Volgens het proces-verbaal dat wij konden inkijken heeft de toenmalige administratief en financieel directeur van (het strategische staatsscheepsbouwbedrijf) DCNI aan rechter Renaud van Ruymbeke verklaard dat Sarkozy in 1994 instemde met de oprichting van de Luxemburgse maatschappij Heine."

De onthulling slaat een bres in de verdediging van Nicolas Sarkozy, die in september vorig jaar nog gezegd had "helemaal buiten" de affaire te staan. Ook associeert ze Sarkozy voor de tweede keer op rij op onfrisse wijze met Luxemburg.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2007 dreigde immers ook het Clearstreamschandaal al roet in het eten te gooien. In de coulissen van de macht hadden duistere krachten toen gepoogd Sarkozy onderuit te halen door hem een zwarte rekening in het Groothertogdom toe te schrijven, maar daar bleek niets van aan.

De Franse oud-premier en minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin werd achter het manoeuvre vermoed, maar hij werd in september vorig jaar van alle schuld vrijgesproken. Als om wraak te nemen tegen Sarkozy is ook De Villepin kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgende lente.

Commissielonen zijn op zich niet illegaal, de doorsluizing ervan naar geheime campagnefondsen in de vorm van zogenaamde 'rétrocommissions' wel. Het geld dat bij Balladur arriveerde, zou afkomstig zijn geweest uit de verkoop aan Pakistan van Franse onderzeeërs.

Overigens zou er een verband zijn met de aanslag die in 2002 elf Fransen het leven kostte in Karachi. Daar waren de Fransen toen de bewuste onderzeeërs aan het bouwen. Hun nabestaanden denken dat niet Al Qaida achter die aanslag zit, maar elementen binnen de Pakistaanse militaire inlichtingendienst die Frankrijk wilden herinneren aan niet nagekomen financiële beloften uit de jaren negentig. (LD)