Direct naar artikelinhoud

Gevangenen vragen om mindfulness

De Leuvense gevangenen krijgen dit najaar voor het eerst een training mindfulness. En momenteel loopt bij kansarmen en bij jonge kankerpatiëntjes een onderzoek naar de effecten van die meditatie.

Jong of oud, arm of rijk, achter de tralies of op kantoor. Mindfulness wint tegenwoordig steeds meer zieltjes. Mediteren we binnenkort met zijn allen? Graag, als het van het Instituut voor Aandacht en Mindfulness afhangt. "Hoe maak ik mezelf ongelukkig? En wat kan ik daaraan doen? Daar draait het om bij onze aandachtsoefeningen", vat oprichter David Dewulf samen. "En daar is zowat iedereen bij gebaat. We hebben allemaal weleens een tegenslag of stress."

Dit najaar geeft Dewulf een eerste sessie in de Leuvense gevangenis, op vraag van de gedetineerden. "Het moet enorm traumatiserend zijn om vast te zitten. En wat bereik je met opsluiting als je geen zelfkennis opdoet, als die klik er niet komt om op een andere manier naar jezelf te kijken? Mindfulness kan daarbij helpen. Je leert beter omgaan met woede en frustraties. Of met onmacht, als je onschuldig vastzit."

Verstrikt in gedachten

Dewulf, arts van opleiding, is momenteel betrokken bij onderzoek naar het effect van meditatie op jonge kankerpatiëntjes en kansarmen. "Wie in de miserie zit, gelooft dikwijls niet dat het tij nog kan keren. Die negatieve gedachten hebben gigantisch veel macht over een mens. Ze maken je depressief, onzeker of angstig. Mindfulness kan voorkomen dat je in die gedachtegang verstrikt raakt."

Hetzelfde geldt voor jongeren, van wie bijna een kwart met depressieve symptomen kampt. Of voor mensen die net een zware ziekte overwonnen. "Zelfs al ben je officieel genezen, het risico om te hervallen blijft knagen", vertelt Dewulf. "Mindfulness kan je dan maximaal leren genieten van vandaag. Aan morgen denken wij niet."

Ook bedrijven zijn gebaat bij aandachtsoefeningen, weet Dewulf. "Het kan de leiderschapskwaliteiten van oversten positief beïnvloeden. En werknemers zullen hun taken met een grotere concentratie en betrokkenheid uitvoeren. Want waarom zitten we niet graag op het werk? Omdat we er maar half bij zijn, omdat we liever op een zonnig terras zouden zitten of omdat thuis nog allerlei klusjes wachten. Die gedachten spoken onbewust door je hoofd, als een muziekje dat voortdurend op de achtergrond speelt. Bij mindfulness komt het eropaan die overtollige gedachten los te laten."

Wellicht de grootste uitdaging aan mindfulness is durven inzien dat we al te vaak onszelf ongelukkig maken, zegt Dewulf. Anderen de zwartepiet toespelen, het is vaak even verleidelijk als fout.