Direct naar artikelinhoud

Landuyt kraakt justitiebeleid van Annemie Turtelboom af

Renaat Landuyt, de justitiespecialist van sp.a, is scherp voor het parcours dat coalitiegenote Annemie Turtelboom (Open Vld) tijdens haar eerste jaar als minister van Justitie heeft afgelegd. "Ik ben zeer ongerust. Eén jaar is natuurlijk kort om iemand te evalueren, maar ik hoop dat Turtelboom al veel voorbereid heeft waar we nog geen weet van hebben", klinkt het in De Zondag.

"Ik ben zeer ongerust", benadrukt Landuyt. "Turtelboom dreigt zich aan te passen aan het tempo van het gerecht." De minister kent volgens de socialist ook haar werkveld niet. Dat de liberale excellentie een achtergrond in de economie heeft, hoeft geen nadeel te zijn. "Maar dan moet ze wel de praktijk willen ontdekken." Enig pluspunt is dat ze sterk is in crisiscommunicatie. Het wekt bij Landuyt wel de indruk dat de Open Vld'ster geen economie maar marketing heeft gestudeerd.

Landuyt vreest vooral dat de grote justitiehervorming er niet zal komen. "Ik zie na één jaar nog geen stap van uitvoering. De regering heeft al twee keer herhaald dat ze akkoord gaat met de hervorming van het gerechtelijke landschap. De politiek heeft een beslissing genomen en die moet nu uitgevoerd worden. Als je nu nog om adviezen vraagt, is dat vragen om moeilijkheden", aldus de sp.a'er.

Turtelboom reageert zeer verbaasd op de uithaal. Haar kabinet benadrukt dat de timing van de hervorming is afgesproken binnen de regering. "Dat is ook altijd zo gecommuniceerd in de kamercommissie Justitie."

Ook sp.a-vicepremier Vande Lanotte nuanceert de kritiek van zijn partijgenoot, die zelf kandidaat was om minister van Justitie te worden. "Bij zo'n belangrijke en omvangrijke hervormingen is het logisch dat er adviezen worden gevraagd," luidt het. Het door minister Turtelboom en de regering geleverde werk zorgt er volgens hem voor dat er begin januari teksten zullen neergelegd worden.