Direct naar artikelinhoud

Niets in de mouwen

In Parijs een bank beroven en de buit een paar seconden later uit de lucht laten vallen in Las Vegas? Een team illusionisten krijgt het voor elkaar in Now You See Me, een kruising tussen Ocean's Eleven en David Copperfield.

Je zou de heistfilm - samengevat: er ligt ergens veel geld (of goud, of drugs, of desnoods een lading bananen), er wordt een team samengesteld dat de boel gaat stelen en u krijgt te zien hoe ze dat al dan niet tot een goed einde brengen - bij de misdaad- of de politiefilms kunnen klasseren, en sommige kunnen misschien wel het predikaat thriller dragen. Wat ons betreft is een apart hoofdstuk in het Grote Cinemaboek echter meer dan gerechtvaardigd. Ocean's Eleven; The Italian Job; Three Kings; Lock, Stock and Two Smoking Barrels; Inside Man; Point Break; Reservoir Dogs en met een beetje goede wil kun je er ook nog The Usual Suspects bijtellen: onnodig te zeggen dat we een klein beetje een zwak hebben voor het genre.

Now You See Me start dus met een voorsprong, en ook de bende acteurs die zich voor deze kaskraker liet inhuren (Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Michael Caine, Morgan Freeman) is niet van die aard dat we huilend wegrennen.

Een vingervlugge kaartgoochelaar (Eisenberg), een geslepen mentalist (Harrelson, die iets beter kan acteren dan Jan Bardi), een lenige ontsnappingskoningin (Isla Fisher) en een handige zakkenroller (Dave Franco) bundelen de krachten als The Four Horsemen en maken al snel furore als team van overal open monden achterlatende illusionisten.

Uiteindelijk komen ze in het mekka van de Magie Las Vegas terecht, waar ze tijdens een show niet alleen de kluis van een Parijse bank leeghalen, maar de miljoenen ook nog eens laten neerdwarrelen in de grijpgrage handen van het publiek. Waarop ze het niet alleen aan de stok krijgen met de FBI (Ruffalo), maar ook moeten afrekenen met Thaddeus Bradley (Freeman), een heerschap dat goocheltrucs verklaart voor de kost en in de spectaculaire strapatsen van de Horsemen zijn volgende doelwit heeft gezien.

Klinkt als de ideale voedings-bodem voor een crack van een kraakfilm, maar de door Hollywood aan de borst gedrukte Fransoos Louis Leterrier (The Incredible Hulk, Clash of the Titans) slaagt er toch niet helemaal in om ons te betoveren.

Now You See Me houdt een verschroeiend tempo aan, de plot maakt meer bochten dan de politieke partij van uw keuze in één jaar tijd, zelfs de zoveelste autoachtervolging wordt stijlvol in beeld gezet en op het eind komt u ook nog eens te weten hoe ze het allemaal geflikt hebben. En toch is ruim twee uur voor de op de blu-ray gestanste extended edition aan de lange kant, en bevat het scenario simpelweg te veel hocus pocus en rookgordijnen om geloofwaardig genoeg te blijven. Dat gezegd zijnde: een sequel is al aangekondigd. Die truc kenden we al.