Direct naar artikelinhoud

'Familie' wil niet langer het lelijke eendje zijn

Na Hilde De Baerdemaeker en Werner De Smedt kiest nu ook Cathérine Kools voor Familie. Kiezen de acteurs-met-naam voor werkzekerheid, of is de soap gewoon beter geworden? 'Alle soaps zijn ongeveer hetzelfde.'

Familie, zijn bordkartonnen decors, zijn houterig acterende hoofdrolspelers. Als er een soap jarenlang de risee was, was het wel die rond de familie Van den Bossche op vtm. Naar Thuis keek weliswaar ook niemand, maar daar had je tenminste geloof- waardige verhalen en echte acteurs. Althans, dat was het cliché dat bij veel mensen leefde.

De realiteit is anders, weerlegt Hilde De Baerdemaeker, tot voor kort ook geen trouwe Familie-kijkster. "Toen ze me vroegen voor een rol, heb ik een vergelijkende studie gemaakt tussen verschillende soaps om te controleren of mijn subjectieve perceptie over Familie gegrond was of niet. Mijn conclusie was dat al die soaps ongeveer hetzelfde zijn."

"We merken dat de interesse van acteurs en actrices breder geworden is", geeft Guy Goedgezelschap, algemeen directeur van Studio-A - het productiehuis van de Vlaamse Media Maatschappij dat de reeks maakt - aan. Die interesse heeft volgens hem een belangrijke reden. "Familie loopt al twintig jaar en soms moet je eens goed aan de boom schudden als je nog twintig jaar wil doorgaan. Zo vermijd je dat je ter plaatse trappelt. Daarom hebben we sinds anderhalf jaar hard aan de kwaliteit gewerkt: we hebben een nieuw scenaristenteam, er is gewerkt aan de decors en cameravoering, de cast is aangevuld met vers bloed, etcetera." Naast Hilde De Baerdemaker gaven ook Werner De Smedt, Cathérine Kools, Sandrine André en Roel Vanderstukken hun jawoord aan de soap.

Facebookgroepen

De makers van Familie schakelden zelfs marktonderzoek in om beter op de Vlaamse samenleving te kunnen inspelen. "We willen het gezin claimen, alleen stelden we vast dat we door alle huwelijken, scheidingen en overlijdens geen traditioneel Vlaams gezin meer hadden. Daar past de familie Pauwels in. En met Cathérine Kools krijgen we nu ook een alleenstaande moeder. Het doel is om zo veel mogelijk gezinsstructuren aan te spreken." Dat niet alle kijkers daar tevreden mee zijn - de obligate Facebookgroepen zijn al opgericht - begrijpt Goedgezelschap. "Elke verandering brengt onrust met zich mee."

Het is bovenal meer dan een verkooppraatje, zegt Hilde De Baerdemaeker, die de moeder speelt van de familie Pauwels. "Je voelt dat ze goed aan hun scenario's werken, dat ze gaan voor die nieuwe wereld. Dat heeft me over de brug getrokken." "Je voelt die nieuwe wind echt", zegt Cathérine Kools. "In elk gesprek proefde ik het enthousiasme bij de ploeg."

Meerwaarde

Toch blijft het opmerkelijk dat acteurs die je eerder in de betere fictie of films verwacht hun opwachting maken in Familie. Is het dan toch crisis, waardoor veel acteurs voor de werkzekerheid van een soap kiezen? "Ik heb de voorbije jaren gezongen, geacteerd en biologisch gekookt", zegt Cathérine Kools. "Het was erg prettig maar tegelijk ook hectisch. Een aanbod voor een langere periode kwam voor mij perfect op zijn plaats. Familie is nu even mijn prioriteit, maar niets belet me om daarnaast te koken en zingen."

"Die werkzekerheid is een luxe die ik nooit gekend heb, maar het is echt wel fijn", geeft De Baerdemaeker aan. "Het is niet reden nummer één waarom ik dit doe, maar het is wel een stress minder. Tot voor de telenovelle LouisLouise had ik nooit opdrachten gedaan die langer dan enkele maanden duurden. Misschien heeft dat ook met het ouder worden te maken, maar het is leuk om nu ergens langer te blijven en de mensen echt te leren kennen. Dat geeft meerwaarde."