Direct naar artikelinhoud

Beveren op punt van eerste, Westerlo zakt

Het staat zo goed als vast dat er volgend seizoen opnieuw eersteklassevoetbal zal te zien zijn op de Freethiel. Waasland-Beveren rekende gisteren namelijk af met rechtstreeks concurrent Eupen en heeft in de eindronde nog slechts één puntje nodig om te promoveren. Westerlo verdwijnt na vijftien jaar uit eerste klasse.

Dat Eupen een groot deel van het eerste half uur voor zijn rekening nam, was vooral te danken aan de ingevingen van Le Postollec en Saglik. Dat duo zorgde ook voor dreiging, maar doelman Clepkens greep gevat in. De thuisploeg had dan nog niet kunnen overtuigen. Coach Geeraerd zag zijn ploeg te traag en te doorzichtig opbouwen. Door een resem slordige combinaties sloop er twijfel in het spel van de Waaslanders en daar konden de halve mogelijkheden voor Cavens en Van Damme weinig aan veranderen.

In het derde kwartier ontplofte de Freethiel toen Onana een counter afrondde. De Kameroener nette al zijn vijfde goal in deze eindronde, na een één-twee met Cavens. Zo kreeg Eupen, dat de partij had gedomineerd, het deksel op de neus. Een reactie bleef niet uit, maar Saglik week te ver uit toen hij afgezonderd voor Clepkens verscheen.

Na de rust bleken de bezoekers niet veel meer in petto te hebben. Een afstandsschot van Lallemand werd onschadelijk gemaakt door Clepkens en een lob van Ciani miste doel. Waasland-Beveren hoefde niet eens alle hens aan dek te roepen om eindelijk de controle over de partij te verwerven. Opportunist Onana had vlak voor het uur de 2-0 aan de voet, maar stuitte op Deumeland.

Het was uitstel van executie. De ingevallen Da Silva scoorde in de slotfase, zodat op de volle tribunes van de Freethiel een heftig feest losbarstte. In 2007 tuimelde SK Beveren uit de eerste en na de fusie met Red Star Waasland werd promotie vorig seizoen nipt gemist door een verloren testmatch tegen Bergen. Nu lijkt het dus wel te lukken. Eén punt in de duels tegen Oostende of Westerlo volstaat.