Direct naar artikelinhoud

Plasterk: 'Ik bied u mijn excuses aan'

Binnenlandminister Ronald Plasterk bood gisteren zijn excuses aan. Hij had beweerd dat de Amerikanen 1,8 miljoen metadata hadden onderschept. In feite was dat het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten zelf.

Plasterk deed dat gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer waar hij zich, samen met zijn collega Jeanine Hennis van Defensie, moest verantwoorden voor het afluisterschandaal. Respectievelijk zijn ze verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten AIVD, de algemene inlichtingendienst, en de militaire tegenhanger MIVD.

"Ik vond het van groot belang te melden dat de AIVD geen Nederlandse telefoons afluisterde", zei Plasterk. "Maar de alternatieve verklaring had ik niet moeten geven. Ik bied u dan ook hiervoor mijn excuses aan."

De alternatieve verklaring waarvan sprake gaf Plasterk tijdens een uitzending van Nieuwsuur, waarin hij zei dat de NSA de 1,8 miljoen gegevens buiten weten van de Nederlanders had onderschept. Hij erkende dat hij op dat moment niet zeker wist of de NSA hiervoor wel verantwoordelijk was. Toen hij vernam dat het wel degelijk de Nederlandse inlichtingendiensten waren, had Plasterk die kennis maandenlang voor zich gehouden.

De verklaring van Plasterk tijdens Nieuwsuur werd hem bijzonder kwalijk genomen. De stap was hem immers afgeraden door collega minister Hennis, die hem had gevraagd terughoudend te zijn. Plasterk zei dat de AIVD het hem niet had afgeraden, maar hem wel had gewaarschuwd niets te zeggen wat niet was bevestigd. En dat hij dat toch had gedaan "was buitengewoon onverstandig", aldus de minister.

Aan het begin van het debat had SP-Kamerlid Ronald van Raak nog gezegd op goede antwoorden van de ministers te hopen en hij zette daarmee de toon van de oppositie. "We hebben een minister die het staatsgeheim misbruikt om zijn eigen falen te verbergen", zei Van Raak.

Met het aanbieden van zijn excuses zo vroeg in het debat hoopt minister Plasterk de oppositie wat milder te stemmen. Plasterk bleef de steun van zijn partij, de PvdA, behouden en ook de VVD bleef achter hem staan. Maar de oppositie bleef bijzonder fel, ook na zijn verontschuldigingen.