Direct naar artikelinhoud

Bemiddeling moet conflict tussen zenders en Telenet oplossen

De Vlaamse meerderheid legt de laatste hand aan een nieuwe versie van het decreet rond uitgesteld kijken. Ze wil een bemiddelingsprocedure met neutrale experts als zender en distributeur er niet uit raken.

Kunnen we binnenkort nog doorspoelen met onze digicorder? Sinds vorige zomer ligt er een decreet klaar in het Vlaams Parlement dat de zenders meer macht wil geven in de onderhandelingen met de distributeurs. De tekst bepaalt onder meer dat de zenders eigenaar zijn van het tv-signaal en dat de distributeurs er niets mee kunnen doen zonder de toestemming van de zenders.

Na een jaar met hoorzittingen in het Vlaams Parlement, druk lobbywerk van beide kanten en een kritisch advies van de Raad van State, lijkt er dan toch eindelijk een eind te komen aan de saga. CD&V, N-VA en sp.a werken aan een nieuwe tekst, maar benadrukken dat ze niets willen verbieden. Doorgespoeld kijken moet dus nog mogelijk zijn. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat er een bemiddeling wordt voorzien. Als omroep en distributeur er binnen een redelijke termijn niet uitkomen, kan een van beide partijen een bemiddelingsprocedure laten opstarten. Een neutrale partij moet dan de knoop doorhakken. Wie die bemiddeling moet doen, is nog niet helemaal duidelijk. De Vlaamse Regulator voor de Media zou kunnen, maar niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in dat orgaan.

"Die bemiddeling moet er voor zorgen dat de eigenaars van het tv-signaal hun recht op een redelijke en proportionele manier uitoefenen", zegt Philippe De Coene (sp.a), die ook voorzitter is van de mediacommissie in het Vlaams Parlement. "Zonder zo'n bemiddeling zouden de omroepen bijna een vetorecht hebben", vindt ook Wilfried Vandaele (N-VA). "Die bemiddeling is een stok achter de deur, want je weet nooit zeker wat onafhankelijke experts zullen beslissen."

Een andere wijziging aan het decreet is dat er de omroepen verplicht zullen worden om het extra geld dat ze van de distributeurs krijgen in Vlaamse producties te investeren. Vooral de N-VA eiste die bepaling. En hoewel Vlaanderen niet bevoegd is om zich uit te spreken over het prijsbeleid, zullen ze in de memorie van toelichting schrijven dat de rekening niet naar de kijker mag doorgeschoven worden. Als distributeurs als Telenet met extra geld over de brug moeten komen, zouden die de extra kosten bij de kijkers kunnen terughalen.

De meerderheid legt dit weekend normaal gezien de laatste hand aan het decreet. Over een belangrijk punt is er nog onduidelijkheid: op welke functionaliteiten (uitgesteld kijken, integratie van sociale media,...) het decreet allemaal van toepassing zal zijn. De drie partijen zitten daar nog niet op dezelfde lijn en moeten nog tot een compromis komen.

De bedoeling is dat het decreet volgende dinsdagin de commissie media besproken wordt, waarna het daar binnen enkele weken gestemd zal worden. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal pas na de zomervakantie zijn zegen moeten geven.