Direct naar artikelinhoud

Belgiës oudste locomotief vertrekt na 60 jaar 'vertraging'

De oudste bewaarde locomotief van België, die de naam Land van Waas draagt, heeft afgelopen weekend het oude spoorwegmuseum in het Brusselse Noordstation verlaten. Na zestig jaar krijgt het voertuig een nieuwe thuis: in hal 1 van Train World, het nieuwe museum naast het station van Schaarbeek, dat normaal later dit jaar de deuren opent.

De verhuizing was een erg delicate operatie. Het was allesbehalve vanzelfsprekend om het 13,5 ton zware gevaarte, zonder brokken, uit de oude tentoonstellingsruimte te halen en op een spoorwegwagen te plaatsen. Er moest zelfs een muur van het stationsgebouw opgebroken worden.

De Land van Waas is de oudste locomotief uit de collectie van de NMBS en de oudste van het Europese continent. Ze werd ontworpen door Gustave de Ridder en deed dienst op de lijn tussen Antwerpen en Gent in 1845. Vijftig jaar reed ze rond, om uiteindelijk in 1958 definitief halt te houden in Brussel-Noord.

Tijdens de verplaatsing zaterdag waren spoor 1 en 2 in het station buiten dienst. Maar dat leek pendelaars met vertraging niet echt te deren: die konden in de tussentijd hun ogen uit kijken.