Direct naar artikelinhoud

Di Rupo ook internationaal in de bres voor homorechten

België is een voortrekker op het vlak van gelijke rechten, ook voor homo's. En dat mag iedereen weten, vindt premier Elio Di Rupo (PS). Ook de verzamelde Verenigde Naties. Rusland zat erbij en keek ernaar.

"Vrijheid betekent ook dat heteroseksuele en homoseksuele koppels het recht hebben om hand in hand over straat te lopen. Ik ben trots dat mijn land, België, die fundamentele vrijheden garandeert. Ik ben er trots op dat mijn land een voortrekkersrol op zich neemt om deze vrijheden over de hele wereld ingang te doen vinden."

Di Rupo's speech focuste op de oorlog in Syrië, op de parallellen tussen Ieper anno 1914 en Damascus 2013 en de gruwel van chemische wapens en tirannie. Maar vlak voordat Di Rupo zijn toehoorders op de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties bedankte, wees hij toch ook nog even op de rechten van eenieder. Die van vrouwen, die van gelovigen, maar ook die van homoseksuelen. Een duidelijke boodschap aan het adres van Rusland.

"Slechte reacties hebben we niet gekregen, hoor. Maar de boodschap was inderdaad duidelijk en het is zeker op een bijeenkomst als die van de VN heel belangrijk om die te verwoorden", verklaart het kabinet van de eerste minister de uitspraken.

Verontwaardiging

Het is niet de eerste keer dat Di Rupo zijn statement brengt. In zijn eerste speech voor de Verenigde Naties vorig jaar benadrukte hij ook al het belang van gelijke rechten voor homoseksuelen. In eigen land sprak de premier eind vorig jaar tijdens een persconferentie voor de holebispelen in Antwerpen zijn verontwaardiging uit na gevallen van extreme homohaat in Brussel en Luik.

"De laatste drie tot vier jaar wordt de sfeer hier minder vrij. De tolerantie in België gaat achteruit", stelde hij toen. "Lesbisch, homo- of biseksueel zijn, dat is geen persoonlijke keuze. Nog voor iemand er zich van bewust is, kan iemand al homoseksueel zijn. Als homofoob daarentegen ben je niet geboren, dat word je."

Zelfs in het regeerakkoord dat hij twee jaar geleden met de coalitiepartners afsloot staat volgende paragraaf expliciet vermeld. "België moet wat gelijkheid van de rechten van de holebi's en de transgenders betreft een voortrekkersrol spelen."

De premier maakt er ook geen geheim van dat hij zelf homo is. Al liep hij nooit met zijn geaardheid te koop en zal hij nooit een woord lossen over zijn partner. "Privé", luidt de redenering.

"Een bewuste strategie", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van holebibeweging Çavaria.

Zeer traag

"Door er geen punt van te maken, geeft Di Rupo impliciet aan dat homoseksualiteit ook geen punt is in België. Het is niet nodig dat hij zelf op de barricaden gaat staan, achter de schermen werken hij en zijn regering hard aan holebirechten. Zo is er het federaal actieplan van Joëlle Milquet (cdH). En ook over de regionale regeringen hebben we echt niet te klagen."

Dat Di Rupo internationaal expliciet stelling inneemt, juicht de holebibeweging toe. "Het is belangrijk dat hij spreekt op het internationale forum. Binnen de Verenigde Naties verandert alles zeer traag. Zeker nu er een groep landen zoals Rusland en Iran zich binnen de VN aan het groeperen is als de verdedigers van 'de traditionele waarden'. Andere, meer progressieve landen kunnen alleen tegengewicht bieden als ze regelmatig hun stem laten horen."