Direct naar artikelinhoud

Belgische economie groeit sneller dan verwacht

De Belgische economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Terwijl er in het eerste kwartaal nog een nulgroei was, wordt nu 0,7 procent groei opgetekend. Economen hadden maar 0,5 procent groei voorspeld. De economische activiteit ligt nog 2 procent lager dan voor de recessie.

Bouwsector maakte sterke inhaalbeweging na eerdere inkrimping door slecht weer

BRUSSEL

De economische groei in ons land kwam in het tweede kwartaal uit op 2,2 procent tegenover een jaar eerder. Dat zegt het Instituut voor Nationale Rekeningen in een voorlopige raming. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de groei weer boven de psychologische kaap van 2 procent uitkomt.

Er zijn nog geen cijfers beschikbaar over de samenstelling van de groei. Maar wellicht maakte de bouwsector een inhaalbeweging na de strenge winter.

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen publiceerde wel gedetailleerde en herziene cijfers voor het eerste kwartaal en de vorige jaren. De economische activiteit boekte een nulgroei in het eerste kwartaal in plaats van de eerder gemelde groei van 0,1 procent.

De expansie van de industrie en de dienstensector werd begin dit jaar geneutraliseerd door de bouwactiviteit, die met 3,5 procent kromp als gevolg van het slechte weer. De stijging van de consumptie en de heropbouw van de voorraden werden gecompenseerd door de daling van de investeringen en netto-uitvoer. Het aantal banen groeide in de eerste drie maanden van dit jaar met 13.000 tegenover het vorige kwartaal. Maar jaar op jaar daalde het aantal banen nog met 11.000.

België is het eerste land uit de eurozone dat de groei van zijn bruto binnenlands product (bbp) over het tweede kwartaal vrijgeeft. “We zien dit als een positieve start voor de hele eurozone, aangezien België een heel open economie is”, zegt BNP Paribaseconoom Dominique Barbet daarover aan De Tijd.

Voorts blijkt uit herziene cijfers dat de groei ook in de tweede helft van vorig jaar hoger was dan verwacht. Ten slotte duurde de recessie drie in plaats van vier kwartalen. Daardoor kromp de Belgische economie in 2009 met 2,7 procent in plaats van de eerder gemelde 3 procent.

Economen waarschuwen wel voor overdreven optimisme. “De groei zal in het derde en vierde kwartaal wellicht terugvallen tot 0,3 of 0,4 procent”, luidt het. Bovendien ligt de economische activiteit nog steeds 2 procent lager dan voor de recessie.

De andere eurolanden publiceren pas op 13 augustus groeicijfers voor het tweede kwartaal. Economen voorspellen 0,6 procent groei voor de eurozone en 1 procent voor Duitsland.

Gisteren raakten ook de cijfers over de Amerikaanse economie bekend. Die groeide in het tweede kwartaal met 2,4 procent op jaarbasis. Dat is minder dan verwacht en een vertraging tegenover de herziene 3,7 procent groei in het eerste kwartaal. Anders dan de Belgische, werd de Amerikaanse groei in het eerste kwartaal herzien van 2,7 naar 3,7 procent.

De groeivertraging kwam er vooral door de netto-uitvoer, zeg maar de nettovraag vanuit het buitenland. Die roomde door de forse stijging van de invoer 2,78 procentpunten van de groei af. De andere drie bbp-componenten droegen wel positief bij, aangevoerd door de bedrijfsinvesteringen (+3,14 procent). De overheidsconsumptie droeg 0,88 procentpunt bij, de gezinsconsumptie 1,15 procentpunt.

ING-econoom James Knightley merkt op dat in het tweede kwartaal vooral de gezinsconsumptie teleurstelde met een groei van 1,6 procent op jaarbasis, van 1,9 procent in het eerste kwartaal.

“Met het oog op het tweede kwartaal is de terugval van het consumentenvertrouwen niet bemoedigend”, stelt Knightley. “Wij denken dat de Verenigde Staten in 2011 op 2 procent groei afstevenen, terwijl de consensus op 3,1 procent ligt. Met de inflatie die nogal neerwaarts gericht is, zien we voor het derde kwartaal van 2011 geen verstrakking van de Fed.”

Met het licht tegenvallende cijfer voor het tweede kwartaal lijkt het herstel in de VS na de zware recessie eind 2008 en begin 2009 te sputteren. Uit herziene cijfers blijkt dat die recessie nog zwaarder was dan eerder aangegeven. Van piek naar bodem kromp de economie 4,1 procent, tegenover de eerder aangegeven 3,7 procent. Vanaf het derde kwartaal van 2008 kromp de Amerikaanse economie vier kwartalen op rij. In het derde kwartaal van 2009 was er 1,6 procent herstel, gevolgd door een stevige 5 procent groei in het laatste kwartaal. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was er dan een vertraging van de groei, eerst tot 3,7 en dan tot 2,4 procent.