Direct naar artikelinhoud

Deal met Chinezen is 'realistisch'

Voetbalclub OH Leuven gaat opnieuw aan tafel zitten met de Chinese investeerder Jian Lizhang. Een akkoord in de komende weken is 'realistisch'.

De Chinese delegatie was op dinsdag 21 maart boos opgestapt nadat het Leuvense stadsbestuur een ontmoeting op het laatste ogenblik afzegde. Daarop nam de delegatie het vliegtuig en liet gedurende al die tijd niets meer van zich horen.

Maar het stof is gaan liggen, blijkt nu. Chris Vandebroeck, voorzitter ad interim bij OHL, bevestigt dat er opnieuw contacten zijn. "Via een tussenpersoon heeft de groep weer een teken van leven gegeven. De eerste dagen was het windstil, ik had een gevoel dat er een beetje een afkoelingsperiode nodig was. Maar er is weer interesse om aan tafel te gaan zitten."

Vandebroeck wil niet vooruitlopen op de feiten maar zegt een goed gevoel te hebben bij de huidige stand van zaken. "Ik weet niet hoe het zal evolueren, maar uit de eerste tekenen kan ik opmaken dat er reden is om te geloven dat we alsnog tot een akkoord kunnen komen."

Met het stadsbestuur is de voorzitter on speaking terms. "Ze nemen een afwachtende houding aan. Dat ze een Vlaams bod meer genegen zijn, dat kan best. Tegelijk hebben ze nooit een veto uitgesproken tegen een buitenlandse investeerder."

Vlaamse vijf

Van de Vlaamse investeerders, die zich vorige week bekendmaakten als alternatief, heeft Vandebroeck nog niks gehoord. "Men heeft zich kenbaar gemaakt, maar verder heb ik geen enkel voorstel zien passeren. Eerst ging men op 1 april naar buiten komen met een concreet bod, nu lees ik dat ze wachten tot 30 juni, het einde van de exclusiviteitsperiode met de Chinese groep. Ik kan hun voorstel dus niet beoordelen, want ik ken het niet."

De vijf Vlaamse investeerders, onder wie Bart De Smet (Ageas), Jean-Baptiste Claes (JBC) en Bob Verbeeck (Golazo), lieten weten bereid te zijn om de club over te nemen. Vandebroeck: "Ik betwijfel of de Vlaamse groep voldoende op tafel kan leggen voor een langetermijninvestering. Om OHL naar eerste te brengen, wat onze ambitie is met de Chinese groep, is er veel geld nodig. En ik weet niet of de Vlaamse vijf bereid zijn tot dergelijke vervolginvesteringen."