Direct naar artikelinhoud

De Munt heropent deuren in september met 'Pinocchio'

Munt-directeur Peter De Caluwe is categoriek: het operagebouw aan het Muntplein in Brussel heropent op 5 september met de Belgische creatie van een nieuwe opera van Philippe Boesmans: Pinocchio.

De Caluwe blijft bescheiden: "Het toneel en de publieksruimte - zowel de zetels als de airco - zullen volledig vernieuwd zijn, maar je zult er nauwelijks iets van zien." Daarmee komt een einde aan een lange calvarietocht: de renovatie van het gebouw was een kluwen van bevoegdheidsconflicten tussen de federale staat, het Brussels Gewest en de Stad Brussel. Helemaal af zal het overigens niet zijn: de tunnel tussen decorateliers en scène komt er pas in december en dan moet er nog gewerkt worden aan de gevels en de ontvangstruimtes.

Door de grote vertraging die de afwerking had opgelopen en de onzekerheid die dat meebracht, ziet het volgende seizoen er een beetje minder gefocust uit dan normaal. Toch zijn er zeker producties om naar uit te kijken, zoals Dialogue des Carmélites van Poulenc, een double bill met Il progioniero van Dallapiccola en Des Gehege van Wolfgang Rihm of Wagners Lohengrin en het veristische tweeluik Cavalleria rusticana en Pagliacci.