Direct naar artikelinhoud

Aspartaam officieel veilig

Wie aspartaam met mate gebruikt, kan gerust zijn: de zoetstof is veilig. Dat zegt het Europees Voedingsagentschap na een nieuwe evaluatie.

Bij deze herevaluatie bundelde het Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) alle beschikbare gegevens over de zoetstof. Zo plaatsten de experts alle onderzoeken naar aspartaam (E951) op een rij, inclusief nog niet eerder gepubliceerde gegevens en recente studies. In totaal evalueerde EFSA 112 documenten.

Hun conclusie: de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is veilig. Bovendien ligt het huidige gebruik van de Europese consument onder die veiligheidsgrens. De ADI voor aspartaam bedraagt 40 mg per dag. Dat betekent dat een volwassen persoon van 77kg iets meer dan 3 gram aspartaam mag innemen per dag.

Al sinds de jaren tachtig zorgt het caloriearme goedje voor ophef. Het zou kanker veroorzaken, tumoren doen ontstaan en leiden tot psychische problemen. Het eerste onderzoek in opdracht van de Europese Commissie dateert van 1984, al kwamen er nooit wetenschappelijke bewijzen voor de aantijgingen.

Enkel voor patiënten met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) is bewezen dat de stof schadelijk is. Zij kunnen namelijk geen fenylaline afbreken, een aminozuur die normaal de kunstmatige zoetstof sloopt in het lichaam. Zwangere vrouwen met die genetische afwijking lopen dus een groot risico, want het aspartaam kan de ontwikkeling van het brein van de foetus ernstig aantasten. Zowat een op de 18.000 mensen leidt aan de ziekte.

In Europa is het gebruik van het product al meer dan twintig jaar toegestaan en wordt het onder meer verwerkt in lightdranken, desserts, kauwgom en een hele reeks dieetproducten. Dat het EFSA nu met een nieuwe evaluatie komt van aspartaam is opmerkelijk. Zeker nu die andere zoetstof, stevia, sinds zijn Europese goedkeuring eind 2011 steeds meer aanhangers wint.

Stevia is, net zoals aspartaam, 200 keer zoeter dan suiker, maar in tegenstelling tot het synthetische E951 is dit suikeralternatief van natuurlijke oorsprong. Het EFSA benadrukt dat de herevaluatie van aspartaam onderdeel is van een ruimer onderzoek naar additieven.