Direct naar artikelinhoud

Russische voorloper van Banksy is dood

Hij schilderde duikboten onder spoorwegbruggen, op metrodeuren verschenen agenten van de oproerpolitie, dreigend achter grote schilden: Pavel Andropov, beter bekend onder zijn artiestennaam Pasha P183, was een van Ruslands opvallendste straatkunstenaars.

En nu is hij dood, liet een vriend van hem, de sociale activist Roman Dobrochotov, maandag in Moskou weten. Verdere details: geen. Zelfs zijn leeftijd is onduidelijk. Hij zou nog geen dertig jaar zijn geworden.

De in Moskou geboren Andropov werd wel vergeleken met Banksy, de anonieme Brit die cultstatus verwierf met zijn verrassende muurschilderingen. Het was een vergelijking waar Pavel Andropov niet blij van werd. Hij was al veel langer bezig, vertelde hij in een van zijn schaarse interviews. Anders dan Banksy ging hij ook nooit het commerciële pad op.

Vanaf zijn veertiende maakte P183 van de straat zijn atelier. Zelf was hij geen jongen van de straat: Andropov studeerde ontwerp en rechten. Hij had verschillende baantjes in de reclame- en de kunstenwereld waarmee hij zijn echte passie, het vrij commentaar geven in de openbare ruimte, bekostigde.

Andropov had het moeilijk met het harde, autoritaire Rusland van Poetin. Toch wilde hij zijn werk niet als overwegend politiek getint omschrijven. "Om het eenvoudig te zeggen, wil ik mensen in dit land leren hoe ze leugens van waarheid kunnen onderscheiden, goed van kwaad. Daar slagen onze mensen nog steeds niet in."