Direct naar artikelinhoud

Nieuw: koop verzekering voor auto in groep aan

Koop je producten aan in groep en je factuur is flink wat lager. Dat is inmiddels duidelijk, dus komt er aan de creativiteit van de organisatoren geen einde. De socialisten kopen nu ook autoverzekeringen in groep aan. Later dit jaar volgen ook nog biogroenten en brandhout.

Al 2.161 kandidaten staan er op de digitale teller van Samen Sterker, een coöperatieve van sp.a, ABVV en Bond Moyson. Ze stappen mee in de groepsaankoop van een autoverzekering, in de hoop dat die een flink pak goedkoper uitvalt.

"De opkomst is een groot succes", zegt Michèle Hostekint, voorzitter van Samen Sterker. "Het is de eerste keer dat we een verzekering aankopen in groep. Het is een proefproject met een korte inschrijfperiode. (Van 4 februari tot en met 3 maart, nvdr.) Dat er zo veel mensen meedoen, hadden we dus niet verwacht. Al is het logisch, want een autoverzekering neemt een flinke hap uit het gezinsbudget."

Net als bij traditionele groepsaankopen gebruikt Samen Sterker het beproefde recept van de coöperatieve, waarbij particulieren de krachten bundelen. In het verleden kregen tienduizenden Vlamingen op die manier een energiefactuur die een derde lichter weegt. Al kun je een polis niet alleen op basis van de prijs evalueren.

"In tegenstelling tot traditionele groepsaankopen, waarbij iedereen hetzelfde tarief krijgt aangeboden, ontvangt elke deelnemer een individueel aanbod van een autoverzekeraar", legt Hostekint uit. "In een tweede fase mogen andere autoverzekeraars nog een scherper aanbod doen. Als consument beslis je zelf of de verzekering voldoet aan je voorwaarden. Pas dan stap je al dan niet in."

Het valt moeilijk in te schatten hoe groot het voordeel voor de, consument zal zijn. "Autoverzekeraars kiezen zelf aan welke consument zij een aanbod willen doen. Sommige verzekeraars richten zich op jonge bestuurders, andere op ouderen", legt Hostekint uit. "Voor alle zekerheid hebben we samen met iChoosr Insurance minimumvoorwaarden gedefinieerd voor BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid), Mini-Omnium en Full Omnium. Aanbieders moeten minimaal deze dekkingsniveaus aanbieden."

Staatssecretaris John Crombez, voorzitter van sp.a West-Vlaanderen, startte in 2001 met de eerste groepsaankopen in West-Vlaanderen. Sindsdien zag Crombez de populariteit van het fenomeen toenemen. "De eerste groepsaankoop voor energie telde 8.000 deelnemers, daarna waren het er 40.000." Intussen zijn ook groepsaankopen mogelijk voor condensatieketels, dakisolatie en hoogrendementsketels.

En het succes is nog niet afgelopen. Later dit jaar lanceert Samen Sterker ook een groepsaankoop voor brandhout en eentje voor biogroenten. "Bij die laatste kunnen consumenten voor een prijsje biogroenten en -fruit afhalen in vaste verdeelpunten", aldus Crombez, die voorlopig geen grenzen ziet aan de groepsaankoop. "Eigenlijk geldt er maar één spelregel: het moet de consument geld opleveren. Zolang dat het geval is, doen we verder." Meer info op www.samensterker.be.