Direct naar artikelinhoud

PS en sp.a verschillen van mening over aanpak begroting

De socialistische familie binnen de federale regering is het niet eens over het begrotingstraject. De PS laat het budgettair evenwicht in 2015 varen, sp.a houdt eraan vast, net als haar Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld.

Hommeles in het socialistische huishouden. Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) acht een begroting in evenwicht in 2015 onmogelijk, sp.a vindt het noodzakelijk. "Het huidige begrotingstraject is belangrijk voor het broodnodige vertrouwen in onze economie", zegt sp.a-staatssecretaris John Crombez. De Vlaamse socialisten staan niet alleen met dat voornemen binnen de regering. Ook de andere Vlaamse meerderheidspartijen, CD&V en Open Vld, blijven een begrotingsevenwicht in 2015 voorop stellen.

"Ik begrijp dat de nervositeit bij Laurette is toegeslagen na de staking", sneert vicepremier Alexander De Croo (Open Vld), "Waarschijnlijk moest ze wat stoom aflaten. Maar minder besparen betekent niet dat de economie beter zal draaien."

Premier

Naast de Nationale Bank pleit ook de Europese Commissie voor een strikt budgettair kader. Di Rupo kon dan ook niet anders dan op de vlakte blijven over de uitlatingen van zijn vicepremier. "Eerst moeten we onze budgettaire controle van maart uitwerken," zei hij na het kernkabinet, "daarna zullen we over het budgettaire traject van de komende jaren spreken. Dat moet in april gebeuren."

Net als Onkelinx wees de PS-premier er nog op dat het budgettair traject werd uitgestippeld op het moment dat de economische vooruitzichten nog veel positiever waren. Enkele maanden geleden was er nog een groei van 0,7 procent, nu is dat nog maar 0,2 procent. Mordicus vasthouden aan een begrotingsevenwicht lijkt dus ook voor Di Rupo geen absolute noodzaak. "We moeten hier rustig over nadenken", zei de premier nog. "Het belangrijkste is dat we ook hoop kunnen geven aan de armste families."

Steun voor haar kritiek op Luc Coene kreeg de PS-politica wel van haar Vlaamse zusterpartij. Onkelinx wreef de gouverneur van de Nationale Bank onder de neus dat hij altijd hetzelfde liberale refreintje opdreunt en dat hij foutieve berekeningen in zijn rapporten stopt. "Het is niet goed dat de gouverneur van de nationale bank de onzekerheid versterkt door politieke uitspraken", beaamt Crombez. "Coene speelt cavalier seul en heeft geen enkele reële invloed meer", vult een andere goedgeplaatste bron bij sp.a aan.

Open Vld ziet zich dan ook genoodzaakt om Coene, van liberaal signatuur, te verdedigen. "Op de man spelen is een teken van zwakte en frustratie", meent De Croo. "Coene zegt wat de Europese Commissie en de OESO ook zeggen. Kleurt heel Europa dan blauw?"

Sociaal overleg

De vicepremiers zochten tot de middag verder naar een manier om het sociaal overleg weer vlot te trekken. De gesprekken tussen vakbonden en werkgevers liggen stil sinds het ABVV de onderhandelingstafel heeft verlaten. De akkoorden die de sociale partners al hadden gesloten, zo besliste het kernkabinet, worden uitgevoerd, met enkele kleine aanpassingen.

Op 27 februari hoopt Di Rupo dat de sociale partners elkaar weer zullen ontmoeten. Tot dan heeft een werkgroep de tijd om een voorstel uit te werken voor de gelijkschakeling van het statuut van de arbeiders en de bedienden, de zwaarste dobber van het hele sociaal overleg.