Direct naar artikelinhoud

UR Namur meldde omkoping in 2008 al aan bond

In 2008 al bracht de voorzitter van UR Namur de Belgische voetbalbond op de hoogte van zijn verdenkingen over omkoping tegen zijn eigen spelers.

Maandag werd de club in een Europolrapport aangewezen als ploeg die in 2008 en 2009 onder controle stond van de Aziatische gokmaffia.

Op 12 oktober 2008 werd toenmalig tweedeklasser UR Namur op eigen terrein ingemaakt door FC Brussels met 0-5. Het was het begin van een serie spectaculaire nederlagen: drie keer met 3-0, drie keer met 4-0, één keer met 5-1 en twee keer met 7-1.

"Na de wedstrijd tegen Brussels heb ik een lange brief geschreven aan de voetbalbond", zegt Jean-Claude Baudart, de toenmalige voorzitter van UR Namur. "Ik kende mijn spelers, ik wist wat zij konden. Uit wat ik zag, leidde ik af dat de wedstrijd was gearrangeerd. Ik heb gemeld dat ik ernstige vermoedens had van omkoping. Ik kreeg telefoon van de bond. Afspraak met hun afgevaardigde, hier in een kantoortje in Namen. Men vroeg: 'Waar zijn uw bewijzen?' Die had ik niet. 'Oh nee? Zaak gesloten.' De bond heeft niets gedaan met de elementen die wij aanbrachten."

UR Namur was in die tijd in onderhandeling met een zogeheten Italiaanse overnemer. Het bleek een Servo-Kroatisch-Turkse misdaadbende te zijn rond figuren als Marijo Cvrtak en Ante Sapina, de man die in 2005 in Duitsland in de cel belandde samen met de corrupte scheidsrechter Robert Hoyzer. Met de inbreng van spelers als Nemanja Cvetković en Dragan Bubić speelde UR Namur niet langer voor winst, maar voor het door de Aziatische gokmaffia gewenste resultaat.

De spelers logeerden in café l'Escapade aan het station van Jambes. Het 'sportieve beleid', zo blijkt nu, werd uitgetekend aan de toog.

Dat UR Namur in 2008-2009 onder controle stond van de maffia is op zich geen nieuw gegeven. Het gros van de informatie kwam in mei 2011 al naar boven tijdens het proces tegen Cvrtak, Sapina en zeven andere matchfixers voor de rechtbank in Bochum. "Wat voor mij nieuw is, is het lijstje met wedstrijden dat blijkens het rapport van Europol langer is dan wij dachten", zegt Baudart. "Ook onze 0-5 tegen Brussels staat er nu, terecht, tussen. Er wordt ook melding gemaakt van andere wedstrijden in tweede klasse, buiten UR Namur om. Die zouden zijn gefikst door dezelfde mensen."