Direct naar artikelinhoud

Japan flirt alweer met recessie

De Japanse economie krimpt in het derde kwartaal bijna 1 procent en flirt zo met een vijfde recessie in 15 jaar. Vooral de export krijgt stevige klappen als gevolg van de spanningen met buurland China en de economische malaise in Europa.

In de periode tussen juli en september is de economie in Japan 0,9 procent gekrompen. Dat is de sterkste daling sinds het eerste kwartaal van 2011, toen het land werd getroffen door een zware aardbeving gevolgd door een vernietigende tsunami. Tot voor kort hielp de wederopbouw in het getroffen noordoosten de Japanse economie uit de rode cijfers te houden.

Opvallend is vooral de stevige terugval in de exportcijfers. De uitvoer viel in het derde kwartaal met liefst 5 procent terug. Deels te wijten aan de problemen in Europa, maar vooral ook aan het dispuut met buurland China over een kleine eilandengroep.

Door die diplomatieke crisis en het hoogoplopend anti-Japanse sentiment in China is de vraag naar bijvoorbeeld Japanse wagens drastisch gedaald. De grootste zeven Japanse autoconstructeurs hebben volgens de zakenkrant Nihon Keizai Shimbun hun verwachtingen voor de verkoopcijfers in China met een vijfde naar beneden bijgesteld.

Niet alleen in het buitenland daalt de vraag naar Japanse producten. Ook de Japanners zelf houden de vinger op de knip. De privéconsumptie viel in de betreffende periode terug met 0,6 procent. Enkel de overheidsuitgaven tekenden stijgende cijfers op (+1,1 procent).

"De vraag is hoe lang en diep de krimp zal blijken en hoe de overheid erop zal reageren", stelt Masamichi Adachi, analist bij de Amerikaanse grootbank JPMorgan in Tokio.

Er is de voorbije maanden veel ondernomen in het land van de rijzende zon om een nieuwe economische krimp te vermijden. Zo versoepelde de Japanse centrale bank haar beleid verder in september en oktober om de binnenlandse consumptie te stimuleren en de terugval in de uitvoer op te vangen. De verwachting is dat de Japanse centrale bank verder gaat op de ingeslagen weg.