Elk jaar 850 geregistreerde feiten van geweld tegen agenten: “Daders moet vervolgd en streng gestraft worden”

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In 2017 werden 852 feiten inzake geweld tegen agenten (opzettelijke slagen en verwondingen) geregistreerd. In 2016 ging het om 789 feiten, in 2015 809, 2014 923 en 2013 868. Een gelijkaardige trend zet zich af in 2018 waar voor het eerste trimester al 400 feiten zijn geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg.

mtm

De meeste feiten doen zich voor in Antwerpen, Brussel en Oost-Vlaanderen. “Deze hulpverleners zetten zich, naast duizenden andere hulpverleners, dagelijks in voor onze samenleving en verdienen immens veel respect. Helaas blijkt uit de cijfers dat agenten nog dagelijks geconfronteerd worden met opzettelijke slagen en verwondingen”, aldus Demon. “Geweld ondergaan behoort niet bij de functie, trouwens bij geen enkele functie.”

“Het is belangrijk dat de overheid voldoende aandacht geeft aan geweld tegen politiemensen. Niet alleen een goede uitrusting en voldoende opleidingen zijn belangrijk, ook hoe omgaan met geweld is belangrijk. Even belangrijk zijn ontradingscampagnes. Burgers die geweld tegen politiemensen plegen, moeten vervolgd en streng gestraft worden”, gaat Demon verder.

Hij verwijst naar de themazitting die het parket van Oost-Vlaanderen vorig jaar hield. De rechtbank behandelde in één zitting twintig zaken van geweld tegen politie. “We willen een signaal geven dat er voor dergelijke feiten een absolute nultolerantie is”, klonk het bij woordvoerster An Schoonjans van het parket Oost-Vlaanderen. “Dergelijke themazittingen verdienen absolute navolging”, besluit Demon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen