Videospeler inladen...

Tientallen wilde dieren gered uit zoo in Gazastrook

Uit een dierentuin in de stad Rafah, in de Gazastrook, zijn tientallen verwaarloosde wilde dieren gered. Ze leefden er in bijzonder slechte omstandigheden. De eigenaar had zelf gevraagd om de dieren te evacueren omdat hij door de slechte economische situatie in Gaza niet meer voor de dieren kan zorgen.

In totaal zijn 47 wilde dieren geëvacueerd uit de zoo van Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Het gaat om leeuwen, vossen, apen, pelikanen, wolven, struisvogels en stekelvarkens. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Four Paws stond in voor de evacuatie.

De zoo in Rafah ging in 1999 open. Veel dieren werden via tunnels bij de grens met Egypte de Gazastrook in gesmokkeld. Ze leefden in erg slechte omstandigheden, in te kleine hokken, en hadden een tekort aan voedsel. De laatste tijd zijn enkele dieren gestorven door kou en ondervoeding, in januari nog overleden vier leeuwenwelpjes.

(artikel gaat voort onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Fathy Jomaa, de eigenaar van de zoo, nam daarop contact op met Four Paws om de dieren te evacueren. Hij zegt dat hij niet meer voor de dieren kan zorgen door de Israëlische blokkade van de Gazastrook en de slechte economische situatie.

De dieren zijn onder verdoving zo'n 300 kilometer door Israël vervoerd. Ze zullen worden overgebracht naar opvangplekken in Jordanië en Zuid-Afrika. Hamas, dat de Gazastrook controleert, en de Israëlische autoriteiten hadden hun toestemming gegeven.

Four Paws stuurde eerder ook al dierenartsen naar Gaza om gewonde dieren te verzorgen. Twee andere dierentuinen in Gaza hebben inmiddels hun deuren gesloten, nadat alle dieren er waren weggehaald.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen