Koen Geens: ‘Arabische preek in Grote Moskee was een beginnersfout van Moslimexecutieve’

Themabeeld Grote Moskee © Dieter Telemans

In de Grote Moskee in Brussel predikte vrijdag een imam die alleen Arabisch spreekt en betaald wordt door Saudi-Arabië. ‘Het was een beginnersfout en zal niet meer gebeuren’, reageert minister van Justitie Koen Geens op Radio 1.

mg

Na de aanslagen van 22 maart besloot een parlementaire onderzoekscommissie de Grote Moskee weg te halen bij het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICCB). Dat zou te dicht bij Saudi-Arabië staan en het salafisme in ons land promoten. De Moslimexecutieve nam het beheer over.

‘De Moslimexecutieve heeft vier imams gevraagd om elkaar wekelijks af te wisselen voor het vrijdaggebed’, reageert Geens in De Ochtend op Radio 1. ‘De imam predikte vrijdag vrede en verdraagzaamheid, en werd simultaan vertaald uit het Arabisch. Maar dat mag niet gebeuren, het was een beginnersfout van de Moslimexecutieve’, zegt Geens. De minister vraagt om de Moslimexecutieve het nodige vertrouwen te geven. ‘We bevinden ons in een tijdelijke fase, wat gebeurde kan niet en zal ook niet meer gebeuren. We gaan vooruit, maar toch is een beginnersfout gemaakt, waarvoor excuses’, zegt Geens.

Volgens Geens is er ook een gezonde competitie in de moslimgemeenschap over wie de leiding van de Grote Moskee in handen zal krijgen. ‘Ook daar moeten we zoeken waarom dit nadelig in de pers is gekomen’, vindt Geens.

Hij is tevreden over zijn samenwerking met de Moslimexecutieve. ‘We hebben vat op wat er aan de hand is in de moskee. De Moslimexecutieve kwam van heel ver, maar ze hebben een goede weg afgelegd’, zegt Geens. ‘Vergeet niet dat de islam geen hiërarchische godsdienst is en dus niet één leider heeft. De Turkse en Marokkaanse afgevaardigden moeten samenwerken, en dat is niet altijd simpel. We houden alles nauwlettend in het oog’, besluit Geens.