Premier Michel bij de nog steeds met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali, waar de tien para's op 7 april 1994 stierven.
Volledig scherm
Premier Michel bij de nog steeds met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali, waar de tien para's op 7 april 1994 stierven. © BELGA

Premier Michel brengt eerbetoon aan vermoorde Belgische blauwhelmen

Premier Charles Michel heeft vandaag in het gezelschap van zijn Rwandese collega Edouard Ngirente hulde gebracht aan de tien Belgische militairen die 25 jaar geleden, bij het begin van de genocide in Rwanda, vermoord werden in de hoofdstad Kigali. Ze namen er toen deel aan een vredesmissie van de Verenigde Naties. Ook de twaalf Belgische burgerdoden van de genocide kregen een eerbetoon.

4 reacties

  • Tim De Witte

    5 jaar geleden
    De Belgische verantwoordelijkheid, Jan Krommentak, bestaat eruit dat de vijandschap tussen Hutu's en Tutsi's kunstmatig werd gecreëerd door de Belgische kolonisatoren. Vóór het koloniale regime leefden beide bevolkingsgroepen in (relatieve) vrede naast elkaar. Dát is dus wel degelijk een verantwoordelijkheid van verpletterende aard, die op z'n minst een excuus waard is!
  • JAN krommentak

    5 jaar geleden
    België excuseert zich ? waarom welke Belg heeft verantwoordelijkheid in dit verhaal ik zie er maar énkele de politiek de aristocraat en de bedrijven die baat hadden bij een regering wissel waarvan 10 para's collateraal damdage waren .
  • willem merken

    5 jaar geleden
    En die gedeelde verantwoordeljkheid staat voor hoeveel mensen? We kennen ze al die processen zullen claimen en schadevergoedingen eisen. We gaan nog pro-deo's nodig hebben. (wordt een knelberoep)
  • Chris Hom

    5 jaar geleden
    Hoeveel excuses moeten er nog volgen in de naam van Belgische volk.... er zijn ook 22 Belgen vermoord. De wereld keek ook toe....