Direct naar artikelinhoud
Reanimatie

Hannelore Bedert verloor haar man aan hartfalen: ‘Maak reanimatiecursus fucking verplicht’

Hannelore Bedert.Beeld Instagram

‘Een reanimatiecursus zou fucking verplicht moeten zijn. Voilà.’ Hannelore Bedert verloor op 17 februari onverwacht haar man Stijn aan hartfalen. In een emotionele Facebook-post roept de zangeres Vlaanderen op om actief een cursus te volgen, “want 80 procent weet niet wat doen wanneer het voorvalt en hoopt dat iemand anders ingrijpt.” De app Eerste Hulp van het Rode Kruis werd één week na de lancering al meer dan 25.000 keer geïnstalleerd.

Hannelore hoort bij die 20 procent die wél weet wat ze moet doen in een noodsituatie. “Ik troost me soms – hoe klein de troost ook is – met het besef dat ik nog alles heb kunnen doen in een poging hem te redden. Het mocht niet baten, maar ik heb het wel kunnen proberen. Omdat ik wist hoe het moest. Veel vrienden en familie om ons heen hebben ondertussen een reanimatiecursus gevolgd na wat hier gebeurde. Te weinig mensen weten hoe ze moeten reageren in zo’n situatie”, schrijft ze. “Uit een onderzoek van het Rode Kruis blijkt inderdaad dat 80 procent niks doet wanneer iemand een hartstilstand krijgt”, zegt Ine Tassignon, woordvoerster bij Rode Kruis Vlaanderen. “De meesten zijn bang dat ze de situatie erger maken en hopen dan iemand anders wel over de juiste skills beschikt.”

Dat excuus is al een week niet meer geldig, want sinds vorige maandag kan je gratis de app Eerste Hulp van het Rode Kruis op je smartphone installeren. Dat gebeurde al meer dan 25.400 keer. De uiterst handige app loodst je – ook met gesproken instructies – door alle stadia van eerste hulp. Het blokje over hoe je moet reanimeren kreeg van 7.000 unieke bezoekers als 13.600 views. De app heeft ook een leermodule. Wanneer je een paar minuten tijd hebt, kun je je kennis opfrissen. Niet alleen over levensbedreigende situaties, maar ook bijvoorbeeld wat je kan doen bij insectenbeten. 

Werkgroep

De cursus reanimeren verplicht maken, zoals Hannelore Berend vraagt, zit in principe ingebed in de eindtermen van het onderwijs. “Zowel in het lager als in het middelbaar”, zegt Matthieu Clarysse, stafmedewerker bij het Rode Kruis.”Omdat de eindtermen eerder ‘vaag’ kunnen zijn, ontwikkelde het Rode Kruis Vlaanderen in 2014 een leerlijn over eerste hulp”, zegt Clarysse. “Zo krijgen eindtermen een concrete invulling. Kleuters kunnen bijvoorbeeld al leren hoe ze hulp van een volwassene kunnen inroepen en dat je brandwonden onder stromend water moet houden. Vanaf 10 jaar kan een kind al reanimatie aanleren. De fysieke kracht is op die leeftijd mogelijk onvoldoende, maar het kind kan wel al de techniek onder de knie krijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits richtte enkele jaren geleden een ‘taskforce EHBO’ op, een werkgroep die als doel heeft in kaart te brengen wat er rond het thema eerste hulp gebeurt in scholen en hoe dit best kan gebeuren.”

Meer belang

Omdat scholen de lessen EHBO en reanimatie niet allemaal in hetzelfde leerjaar geven, kan het zijn dat een leerling die van school verandert nooit de vaardigheden heeft geleerd. Individuele cursisten kunnen ook bij het Rode Kruis terecht: 21.007 Vlamingen volgden lesuren eerste hulp in 2.115 cursussen. Bedrijven doen ook mee, ook omdat ze wettelijk verplicht zijn. Hoeveel medewerkers een opleiding moeten volgen hangt af van het aantal werknemers en de activiteiten van het bedrijf: in een omgeving met gevaarlijke producten moeten meer werknemers de skills onder de knie hebben dan in een administratie. 

Vorig jaar volgden bij het Rode Kruis 19.105 Vlamingen de opleiding ‘Bedrijfseerstehulp’. Behalve het Rode Kruis bieden ook privébedrijven deze cursussen aan. “Vorig jaar volgden bij ons 3.300 deelnemers de tweedaagse opleiding”, zegt Rudy Smedts van Mensura. “Mijn indruk is dat werkgevers er meer belang aan zijn beginnen hechten: waar vroeger een klein groepje werd aangeduid om de cursus te volgen, zie je nu vaak dat de werkgever de opleiding openstelt voor een veel grotere groep.”

Lees ook

Geselecteerd door de redactie