dinsdag 9 april 2019 - Wetenschap
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Plastic zakken maken nog maar 1 procent van al het plastic afval uit.  ISOPIX

Flessen zijn grootste gevaar voor onze oceanen en rivieren

HasseltVan al het plastic afval dat in de Europese waterwegen belandt, maken drankflessen de meerderheid uit. Dat blijkt uit een onderzoek van Earthwatch Europe.

Op de tweede plaats staan verpakkingen van voedsel, waaronder die van chips en snoepgoed, gevolgd door sigarettenpeuken. Al dat afval kan ernstige problemen veroorzaken voor vissen en ander leven, en is bovendien erg moeilijk uit het water te halen.

De onderzoekers benadrukken dat wij, de consument, ons meer bewust moeten zijn van hoe ons gedrag invloed kan hebben op de verloedering van het water. Zo wordt in het Plastic Rivers-rapport onder meer voorgesteld om wattenstaafjes met papier te gebruiken en vochtige doekjes in de vuilnisbak te gooien in plaats van die door het toilet te spoelen. “Onze wegwerpcultuur heeft een grote invloed op het plastic in de oceaan”, klinkt het.

Een opsteker is dat plastic zakken nog maar 1 procent van al het plastic afval uitmaken. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat de inspanningen van overheden wel degelijk een verschil maken. Ook in ons land wordt gezocht naar oplossingen voor de hoeveelheid plastic afval die uiteindelijk in de oceanen belandt. Een van de pistes is statiegeld op plastic flessen en blikjes, terwijl ook winkels ontstaan waar mensen komen shoppen met eigen, herbruikbare potjes en zakjes. (gjs)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws