Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Theo Francken (N-VA) wil opnieuw staatssecretaris voor Asiel en Migratie worden

Theo Francken.Beeld Eric de Mildt

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de ambitie om opnieuw dezelfde bevoegdheid te bekleden in een volgende federale regering. Dat gaf hij toe in Van Gils en Gasten. Hij zou de post voorrang geven op die van Vlaams minister van Onderwijs, waar Francken al jaren voor genoemd wordt. 

“Na wat er de laatste maanden gezegd is, heb ik heel wat ambitie om Asiel en Migratie terug op te nemen”, gaf Francken toe, verwijzend naar de uithalen van huidig staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld). Francken heeft het over “natrapperij”.

De Lubbeekenaar wordt al jaren genoemd als mogelijke nieuwe minister van Onderwijs, een post die Hilde Crevits (CD&V) nu bekleedt. Vooral de houding van De Block “die beneden alle peil is”, motiveert Francken naar eigen zeggen om opnieuw voor Asiel en Migratie te gaan.

Francken en De Block trekken allebei de Kamerlijst van hun partij in Vlaams-Brabant

MR-vicevoorzitter stelt veto tegen regeringsdeelname Francken

De ambities van Francken zijn echter buiten de Waalse liberale MR gerekend. Gérard Deprez, vicevoorzitter van de MR en Europees Parlementslid, “wil niet dat Francken deel uitmaakt van een toekomstige regering”. Hij noemt het een “formele” verklaring.

Francken zelf reageerde op Twitter op het veto van Deprez. “Spijtig dat sommigen zo onder de gordel blijven slaan”, schrijft hij. “Maar gelukkig is de MR veel meer dan dat. 9 mei presenteer ik mijn boek in het Henegouwse MR-bastion Jurbise! Bij burgemeester en ex-collega Jacqueline Galant.”