© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

thumbnail: null
thumbnail: null

Eerste infobord buurtpreventie staat in Neerharen

Exact 1 jaar na de start van het buurtinformatienetwerk via de populaire communicatietoepassing “WhatsApp” voor smartphones onthulden de initiatiefnemers een eerste infobord op het grondgebied van Lanaken. Het groene waarschuwingsbordje staat op het kruispunt van de Schuttershofstraat en de Romeinendreef in Neerharen en kwam er op vraag van de wijkbewoners. Uit onderzoek van de universiteit in Tilburg (NL) blijkt inmiddels dat het aantal woninginbraken in wijken met WhatsApp-groepen tot 40 procent daalt.

GK

“Vandaag telt het WhatsApp-buurtpreventienetwerk in Lanaken 6 deelgroepen, voor elk kerkdorp één. Binnenkort verwelkomen we onze 450ste informant”, vertellen de voortrekkers Michel Mantels en Frits van der Wens. “Ons eerste preventieve waarschuwingsbord lijkt erg op onze sticker, is een eigen ontwerp en wordt door de gemeente Lanaken bekostigd. Anders dan in Nederland waar elke dorp zijn eigen waarschuwingsbord bedenkt, streven we in Belgisch Limburg naar uniformiteit. Deze borden zijn samen met alerte buurtbewoners een extra middel om de inbrakenplaag terug te dringen, de buurtbetrokkenheid te verhogen en het sociale weefsel in onze wijken te versterken.”

Smartphones

Uit een onderzoeksrapport van de Universiteit van Tilburg blijkt dat het actief betrekken van bewoners bij inbraakpreventie door WhatsApp-groepen gericht op informatie-uitwisseling tussen politie en buurtbewoners tot 40 procent daalt. Die daling is langdurig en zou zich niet naar aangrenzende wijken waar nog geen WhatsApp-groepen actief zijn, verplaatsen. “Ook in onze regio daalt hat aantal woninginbraken”, stelt hoofdcommissaris en korpschef Jacques Philippaerts van de politiezone LAMA. “Die daling kunnen we echter niet met zekerheid aan de buurtinformatienetwerken linken. Maar het is duidelijk dat de buurtbewoners bijkomende ogen en oren vormen voor onze wijkinspecteurs. Die zijn recent met smartphones uitgerust om de datastroom mee op te volgen.”

Wettelijk kader

Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) staat open voor elke vorm van buurtpreventie via een communicatienetwerk , zolang die binnen een wettelijk kader functioneert: “In Lanaken zijn er naast de WhatsApp-groepen nog drie buurtinformatienetwerken (BIN’s) actief. Die communiceren via sms. WhatsApp is gratis, gebruiksvriendelijk en goedkoop. Elk systeem respecteert de privacy en de anonimiteit van de informant. Beide informatienetwerken zorgen samen voor meer veiligheid in onze woonbuurten. De waarschuwingsborden dragen hiertoe zeker hun steentje bij. Hopelijk komen er ook snel preventieve infoborden in andere wijken. Samen met de politie staan de gemeente Lanaken en de WhatsApp-groepen open voor voorstellen van de wijkbewoners.”

Info : www.buurtpreventielimburg.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer