Frederik Buyckx

Yassine Atari bij fascistische organisatie in Rome: “Volgens de staat zijn wij terroristen”

Voedselpakketten voor minderbedeelde Italianen, opkuisacties in de wijk maar ook acties tegen migranten: de jongerenbeweging Gioventu d’Azione engageert zich voor fascistisch werk in de buitenbuurten van Rome. In hun clubhuis sieren relikwieën uit de jaren twintig de muren en verdiepen ze zich in boeken over Mussolini en zelfs Belgisch SS’er Léon Degrelle.

“Er zijn hier zoveel problemen,” vertelt Alessio Dastoli (17), hoofd van de jongerenbeweging. “De riolen liggen vol gebruikte drugsspuiten en de criminaliteit maakt het hier gevaarlijk wonen. De staat laat de buitenwijken in de steek en bestempelt ons als terroristen. In een opzicht zijn we dat ook: we willen de staat omverwerpen.”

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting. De volgende halte? Wenen, waar Yassine in de wereld van fake news duikt.

Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of kijk trouw naar "Het journaal".

Meest gelezen