MR-vicevoorzitter Gérard Deprez stelt veto tegen regeringsdeelname Theo Francken

© Photo News

Gérard Deprez, vicevoorzitter van de MR en Europees Parlementslid voor de Franstalige liberalen, ‘wil niet dat Theo Francken (N-VA) deel uitmaakt van een toekomstige regering’. Dat heeft hij dinsdag gezegd in 'La Première' op RTBF.

bbd

Deprez is één van de vier vicevoorzitters die de MR rijk is. Zeggen dat zijn wil wet is binnen de partij, zou de waarheid geweld aandoen. Maar hij verwoordt wel een sentiment dat breder gedragen wordt, binnen de partij. Theo Francken is dan ook de politicus met wie premier Michel het vaakst ‘last’ (lees: moest tot de orde roepen) had tijdens de voorbije legislatuur

Aan de RTBF zei Deprez dat hij niet wil ‘dat Theo Francken (N-VA) deel uitmaakt van een toekomstige regering’. Hij noemt het zelfs een ‘formele’ verklaring.

Deprez haalde in 2017 al uit naar toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken, omwille van de ‘identificatiemissie’ die de Soedanese autoriteiten de kans gaf mee te werken aan de terugkeer van Soedanese burgers naar hun eigen land. Deprez zei toen bepaalde uitlatingen van Francken te betreuren.

Nu zegt de MR-coryfee dat in België elke gemeenschap zelfstandig beslist welke vertegenwoordigers het naar de federale regering stuurt (zo was volgens Deprez in 2014 CD&V verantwoordelijk voor de regeringsdeelname van N-VA) ‘maar dat we het nu misschien zonder de N-VA kunnen doen’. Theo Francken moet wat hem betreft al helemaal niet in de volgende federale regering stappen.

Een verbod dat hij niet hard kan maken, natuurlijk. Partijen die tot een regering toetreden beslissen helemaal autonoom wie ze minister maken. De coalitiepartners kunnen hooguit proberen de keuze te sturen.

De uitspraak van Deprez kan gezien worden als een reactie op wat de PS, de concurrent in Wallonië, zei dit weekend. ‘Le prochain gouvernement fédéral, ce sera avec la N-VA sans le PS, ou avec le PS sans la N-VA’, zo liet voorzitter Di Rupo noteren in Le Soir. Een veto tegen Francken én zijn hele partij dus.

Francken zelf reageerde op Twitter al op het veto van Deprez. ‘Spijtig dat sommigen zo onder de gordel blijven slaan’, schrijft hij. ‘Maar gelukkig is de MR veel meer dan dat. Op 9 mei presenteer ik mijn boek in het Henegouwse MR-bastion Jurbise! Bij burgemeester en ex-collega Jacqueline Galant.’ (Francken schreef samen met Joren Vermeersch, zijn speechschrijver, het boek ‘Migratie in 24 vragen en antwoorden’. Het wordt eind deze maand officieel voorgesteld.)

Overigens zei Francken gisteren in het tv-programma van Lieven Van Gils dat hij gerust nog eens staatssecretaris voor Asiel en Migratie zou willen zijn. 'Na wat er de laatste maanden allemaal gezegd is - de persoonlijke aanvallen en de natrapperij - heb ik heel veel ambitie om Asiel en Migratie opnieuw over te nemen. Toch wel, ja.'