Direct naar artikelinhoud

Desmond Tutu zoekt politieke toenadering

President Mwai Kibaki van Kenia gaat akkoord met nieuwe presidentsverkiezingen mits een rechtbank daartoe opdracht geeft. Oppositiekandidaat Raila Odinga eist die nieuwe verkiezingen. Daarmee lijken de twee opponenten eerste stappen te maken na een week van onrust, spanning en geweld.

Volgens aartsbisschop Desmond Tutu uit Zuid-Afrika, een van de internationale figuren die tracht te bemiddelen, "is er een grote hoeveelheid hoop". Kibaki en Odinga weigeren elkaar te spreken.

Kibaki had de hele week volgehouden de winnaar te zijn van de verkiezingen. Volgens Odinga was die winst het gevolg van fraude. Meer dan driehonderd mensen zijn gestorven bij politiek geweld dat het land op zijn grondvesten deed schudden.

Odinga's oppositiepartij ODM stelt zware eisen. Zo moet Kibaki aftreden en zou een onafhankelijke internationale organisatie moeten toezien op nieuwe verkiezingen. De onafhankelijke kiescommissie van Kenia zou geen rol mogen spelen, aldus de ODM-secretaris-generaal. Nieuwe verkiezingen zouden moeten plaatshebben binnen de drie maanden. In de tussentijd zou Kenia bestuurd worden via een "overgangsregeling".

Volgens woordvoerder Alfred Mutua is de regering bereid nieuwe verkiezingen toe te staan. "Zolang de grondwet wordt gevolgd, zijn wij bereid nieuwe verkiezingen te accepteren. Als de rechtbanken dat besluiten, zouden wij dat respecteren."

ODM weigert echter naar de rechter te gaan. De rechterlijke macht is volgens ODM niet onafhankelijk. Veel bezwaarprocedures die na de verkiezingen van december 2002 zijn ingediend zijn nog altijd niet afgerond.

Onder Kenianen groeit de afkeer van de politieke elite razendsnel. De bereidheid om op te dagen voor een nieuwe protestmars van de oppositie was vrijdag zo minimaal dat ODM die af heeft moeten blazen. Radioluisteraars reageerden afwijzend op berichten over een nieuwe stembusgang. "Ik ben al gaan stemmen", zei een luisteraar van een talkshow, "en kijk wat ze met mijn stem hebben gedaan."

Hulporganisaties maken zich grote zorgen over hulpverlening aan de ontheemden. De VN proberen voedsel en onderdak te organiseren voor zo'n honderdduizend mensen.