Direct naar artikelinhoud

Poetin kondigt modernisering Russische raketafweer aan

MOSKOU l De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag in Lechtoesi, nabij zijn thuisstad Sint-Petersburg, een nieuw radarstation ingehuldigd. Hij noemde dat het eerste stadium van een grootschalige modernisering van de Russische raketafweer. Tegen 2015 moet het updaten van het luchtafweerprogramma een feit zijn, zei Poetin bij de plechtige opening van het Voronezjradarstation. Het nieuwe type zou veel goedkoper, effectiever en betrouwbaarder dan zijn voorgangers zijn.

Voor de 'opening' van het 81 miljoen euro dure radarstation, dat eigenlijk al sinds december operationeel is, was des te meer aandacht omdat Rusland en de VS al een tijdje kissebissen over de geplande installatie van een Amerikaans raketafweersyteem in Midden-Europa. Omdat Rusland meent dat dat niet zozeer tegen 'schurkenstaten' is gericht dan wel tegen Rusland zelf, heeft Poetin al gedreigd met het opnieuw 'viseren' van Europa, bijvoorbeeld vanuit de enclave Kaliningrad. "Desnoods richten we opnieuw raketten op Europese steden", zei hij pas.

Volgens Poetin wordt een gelijkaardige radarinstallatie gebouwd in de Zuid-Russische stad Armavir en komt er een centrum in Moskou om gegevens over aanvallen te verzamelen. (FS)