Direct naar artikelinhoud

De vuile was van het hof

Een kamermeid van de Luxemburgse vorstin Maria Teresa die vorig jaar werd ontslagen, sleept het hof nu voor de rechtbank. Ze zegt jarenlang gepest en vernederd te zijn. Daarom eist ze 350.000 euro schadevergoeding en dreigt ze de vuile was buiten te hangen in een boek.

Wie aan het Luxemburgse hof wil werken, moet een belofte van discretie ondertekenen. En die zwijgplicht blijft ook gelden als de job beëindigd wordt. Maar Jacqueline, een schuilnaam voor een vrouw van in de 60 die op een zucht van haar pensioen bedankt werd voor bewezen diensten, dreigt daar nu haar laars aan te lappen. Ze werd vorige zomer ontslagen voor "duidelijke en herhaalde insubordinatie en het verzieken van de sfeer onder het personeel".

Jacqueline trad veertien jaar geleden in dienst op het paleis van Colmar-Berg. Ze is afkomstig uit Hettange-Grande, een dorp in Frankrijk op een boogscheut van de Luxemburgse grens. Als gediplomeerde kleermaakster werkte ze in een luxeboetiek in Luxemburg-stad. Een vaste klant van die zaak was de uit Cuba stammende vrouw van groothertog Henri, het staatshoofd dat een neef is van onze koning Filip. Zo belandde Jacqueline in de hofhouding, waar ze de vaste kleedster van Maria Teresa werd.

"Het was een aanbod dat ik niet kon weigeren", zo zegt ze nu. Maar tegenover het riante salaris van 4.720,99 euro bruto per maand stond blijkbaar weinig arbeidsplezier. "Ik werd verondersteld de orders van mevrouw te volgen", getuigt ze in de Luxemburgse krant Le Quotidien. "Maar die wijzigden elke minuut." Waarin de pesterijen en de vernederingen bestonden die ze ondergaan zegt te hebben, verduidelijkt Jacqueline nog niet. Maar volgens het dagblad schetsen haar belevenissen een ontluisterend beeld van de groothertogin-gemalin.

Een eerste grote aanvaring deed zich al voor in 2008, toen Jacqueline werd verbannen naar de linnendienst van het paleis. Ze belandde in een depressie en ging te rade bij een syndicale vereniging die pesten op het werk bestrijdt. Een jaar later kreeg ze haar job aan de zijde van 'mevrouw' wel terug, maar hartelijk werd de relatie nooit meer.

Ontslagbrief

Het Luxemburgse hof wil niet vertellen voor welke concrete misdragingen Jacqueline vorig jaar de laan is uitgestuurd. "Uw redactie kent onze motieven", zo kreeg de journaliste van Le Quotidien te horen - een verwijzing naar de ontslagbrief waaruit het dagblad citeert. Behalve de al genoemde vergrijpen stelt die ook dat Jacqueline zich zelf heeft bezondigd aan "zware daden van pesterij jegens een van haar collega's".